Wat is de Europa League voor een voetbaltoernooi?

Ben jij een voetballiefhebber en kijk jij graag naar deze populaire balsport? Vraag jij je af wat de Europa League is? De Europa League is na de Champions League het belangrijkste Europese clubtoernooi. In dit artikel vertellen we jou alles over dit toernooi, dat tot het seizoen 2009/2010 door het leven ging als UEFA Cup.

Oprichting van het toernooi

De oprichting van de UEFA Cup vond plaats in het jaar 1971. Het toernooi verving het Jaarbeurs stedentoernooi. Dit toernooi was geen UEFA-toernooi en dat was een doorn in het oog voor de voetbalbond. De UEFA Cup werd in het seizoen 1971/1972 voor het eerst gehouden en gewonnen door Tottenham Hotspur. Het toernooi is in de loop der jaren meerdere keren gewijzigd en groter geworden. Zo mocht er in eerste instantie maar één club per stad deelnemen aan het toernooi, maar bleek deze regel problemen op te leveren toen Engelse clubs en stadgenoten Everton en Liverpool zich beiden via de competitie plaatsten voor dit toernooi. Everton spande met succes een rechtszaak aan en mocht, net als Liverpool, deelnemen. In de periode 1999-2009 stond het toernooi bekend als de Europacup II. Na 2009 veranderde de opzet van het toernooi en werd de naam Europa League in het leven geroepen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Ronaldo = _______ Happy birthday, O Fenômeno! #UEL #HBD

Een bericht gedeeld door UEFA Europa League (@europaleague) op

Deelnemers Europa League

Aan de groepsfase van de Europa League doen 48 clubs mee. Hier zijn drie voorrondes aan voorafgegaan. De deelnemers kunnen komen uit alle Europese landen, behalve Liechtenstein. De 48 deelnemende teams strijden in poules van 4 om een plaats in het knock-out systeem. De nummers 1 en 2 van elke poule overwinteren en gaan samen met de acht ploegen die in de Champions League op plaats 3 zijn geëindigd in hun poule de strijd aan. De knock-outfase bestaat uit meerdere rondes waarbij ploegen uit en thuis tegen elkaar spelen. De winnaar gaat door naar de volgende ronde. De uiteindelijke winnaar van het toernooi strijkt 8,5 miljoen prijzengeld op en mag het volgende seizoen deelnemen aan de Champions League.

Nederlandse clubs in de Europa League

Nederlandse clubs hebben al verschillende Europa League-successen geboekt. Feyenoord (2x), Ajax en PSV hebben allen het toernooi al eens gewonnen. Feyenoord was in 1974 de eerste Nederlandse club die het toernooi op haar naam mocht zetten en in 2002 tevens de laatste Nederlandse winnaar. Ajax was 24 mei 2017 dichtbij, maar moest in de finale haar meerdere erkennen in Manchester United (0-2). Het Spaanse Sevilla is overigens met zes titels recordwinnaar. De laatste Europa League-winst boekte de Spaanse club op Inter Milaan (3-2 winst), mede dankzij twee treffers van Nederlandse spits Luuk de Jong.

Misschien vind je dit ook interessant?