Waar moet je op letten bij het kopen van een golf iron?

Ben je op zoek naar golfirons? Lees dan eerst dit artikel voordat je een set koopt. Het hebben van een goed set irons kan het verschil betekenen tussen een frustrerende dag en je persoonlijk record op de golfbaan.

Golfirons worden op elke hole gebruikt. Of het nu een korte of lange afstand is tot de green, met een iron kun je de afstand overbruggen. In je golf-set zou je zo’n zes a acht irons moeten hebben; iron drie tot 0, een pitching wedge en eventueel een gap wegde. Sommige golfers kiezen ervoor om de irons 3, 4 en 5 te vervangen door hybriden, omdat deze makkelijker slaan.

Als je een iron gaat kopen dan is de belangrijkste voorwaarde dat deze bij jouw manier van golfen past. We geven je een overzicht van factoren waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een golfiron.

golf iron

Type iron

Zoeken naar de juiste iron kan lastig zijn, er bestaan namelijk veel verschillende soorten. Deze zijn ontworpen om te passen bij een bepaald niveau van vaardigheid.
Zo heb je voor beginnende golfers de zogenaamde super game improvement irons. Speciaal ontworpen met een groot slagvlak en brede zool. Ook de sweetspot is groter door een holte in de clubhead. Zodoende speelt deze iron erg vergevingsgezind en kun je als beginner makkelijker de bal de lucht in slaan en grotere afstanden overbruggen.

Ben je een golfer van gemiddeld niveau dan zijn de game improvement irons een goede keus. Deze hebben een langer slagvlak om de slagen op te vangen die niet goed gecentreerd zijn. Tevens hebben ze een brede zool om makkelijker over het gras te glijden. Ook bij deze irons zorgt een hol clubhead voor een grotere sweetspot.

Ervaren en goede golfers kiezen voor players irons, of blades. Dit zijn de traditionele ijzers met een kort blad, smalle zool en lagere offset. Als ervaren golfer zou je ook kunnen kiezen voor players distance irons. Deze ijzers combineren de positieve eigenschappen van players irons en game improvement irons. Ze hebben het klassieke uiterlijk en het gebruiksgemak van de players irons, met daaraan toegevoegd de afstand van game improvers.

De schacht of shaft van de iron

De prestatie van de iron wordt mede bepaald door het materiaal waar de shaft of schacht van gemaakt is. Je kunt kiezen uit de volgende materialen:

Staal

Het zwaarste materiaal, daarom minder flex en meer werk om te swingen. Zorgt wel voor meer nauwkeurigheid.

Grafiet

Lichtgewicht en flexibel. Hierdoor kun je gemakkelijk een hoge swingsnelheid produceren. Nadeel is dat ze minder consistent kunnen zijn door beweging.

Combinatie van materialen

Sommige assen zijn gemaakt van een combinatie van staal en grafiet. Dit biedt je meer controle en een hoge swingsnelheid.

De shaft van een iron is in verschillende variaties van flexibiliteit verkrijgbaar. Je kunt kiezen uit de soorten extra stiff, stiff, normaal, senior en dames. Je keus zou moeten afhangen van jouw type swing.

Misschien interessant?

golfclubs