Blaren onder de voeten door het voetballen

Heb jij na een training of een wedstrijd vaak te maken met blaren onder je voeten? Krijg je van voetballen blaren onder je voeten en vraag jij je af wat je hieraan kan doen? In dit artikel bespreken we het voorkomen en behandelen van blaren.

blaren onder de voet

Voetbalblaren

Het hebben van blaren is een ongemak waar veel voetballers bekend mee zijn. Voetballers hebben vaak last van blaren op de hak, blaren onder de voet en van blaren op de dikke teen. Deze blaren ontstaan door wrijving en/of druk. Als je geen blaren meer wilt krijgen moet je dus wrijving en druk tegengaan.

Hoe ontstaan de blaren?

Vrijwel elke voetballer heeft wel eens last van blaarvorming onder de voet gehad. In de meeste gevallen ontstaan deze blaren op een droogveld, op kunstgras of in de zaal. Dit komt omdat deze ondergronden weinig tot niet dempen en niet meebewegen met jouw beweging. Hierdoor krijgen jouw voeten te maken met meer wrijfbelasting en drukbelasting. Dit wordt nog eens versterkt als je de verkeerde schoenen aan hebt. Met name te grote schoenen of te kleine schoenen zijn erg blaar gevoelig.

Hoe kan ik blaren onder voet voorkomen?

Om blaren onder de voet te voorkomen nemen we een aantal praktische tips met je door:

Koop de juiste voetbalschoenen

Voetbalschoenen moeten als een soort van tweede huid fungeren. Belangrijk is dat de schoenen niet te strak en niet te los zitten. Te strakke schoenen zorgen voor druk en te grote en te wijde schoenen zorgen voor meer wrijving

Maak gebruik van zooltjes

Zooltjes zijn bedoeld om je voet te ondersteunen. Doordat jouw hele voet ondersteund wordt zijn de drukplekken beter verdeeld en komt niet alles op één punt terecht. Zooltjes kunnen ook dienen als opvulling van de schoen. Dus zijn jouw schoenen iets te wijd geworden maar ben je nog niet aan nieuwe schoenen toe? Kijk dan eens naar een paar geschikte zooltjes.

Anti-slip voetbalsokken

Anti slip voetbalsokken zijn sokken met antislip onderdelen op de hak en onder de voet. Deze zorgen voor beduidend minder wrijving waardoor de kans op blaren aanzienlijk afneemt.

Veel topvoetballers knippen een hoge voetbalkous aan de onderkant af en dragen anti-slip sokken om de voeten. Aangezien hoge sokken verplicht zijn dragen ze de bovenkant van de hoge voetbalkous om de enkel en scheenbeen.

Zoolplaat afstemmen op ondergrond

Er zijn verschillende soorten zoolplaten voor verschillende ondergronden. Denk aan speciale zoolplaten voor kunstgras, echt gras en nat gras. Het is belangrijk dat je het type zool afstemt op de ondergrond waarop je speelt. Dit zorgt voor meer grip maar maakt ook dat de druk op de onderkant van je voeten beter verdeeld is.