Welke vlagsignalen zijn er? En wat betekenen ze?

Ben je beginnend liefhebber van F1 en vraag jij je af welke vlagsignalen er allemaal zijn? Wil je weten wat de vlagsignalen bij Formule 1 betekenen? In dit artikel nemen we het met je door.

vlagsignalen f1

Elektronische borden

Tegenwoordig wordt er op elk circuit gewerkt met elektronische borden. Het grote nadeel hiervan is dat elektronica kan uitvallen. Vandaar dat de vlag nog niet volledig is verdwenen. Mocht de elektronica uitvallen dan kan men in dat geval altijd nog terugvallen op de ‘traditionele’ vlaggen.

Gele vlag

De gele vlag wordt getoond wanneer er een gevaarlijke situatie ontstaat. Denk aan brokstukken op het parcour of aan een stilgevallen auto. Op het moment dat de gele vlag getoond wordt zijn de coureurs verplicht om snelheid te minderen. Daarnaast mogen ze geen andere auto’s inhalen. Tenzij dit onvermijdelijk is omdat een auto voor hen stil is gevallen.

Er kan ook een dubbele gele vlag getoond worden. In dat geval is er sprake van een extreem gevaarlijke situatie. Zij moeten dan bovenstaande regels in acht nemen en rekening houden met het feit dat ze moeten stoppen.

Groene vlag

De groene vlag is de verlossende vlag. Het betekent dat het gevaar voorbij is en dat de wedstrijd mag worden hervat.

Rode vlag

Zodra er gevlagd wordt met de rode vlag dan betekent dit dat de wedstrijd of training is stilgelegd/wordt beëindigd. Elke vlagmarshall zal in dat geval de rode vlag wapperen. Bij het zien van de vlag worden de coureurs geacht om voorzichtig naar de pits te rijden.

rode vlag: auto pit in

Blauwe vlag

De blauwe vlag wordt getoond wanneer er een veel snellere auto nadert. De vlag wordt alleen gewapperd wanneer de naderende coureur hem of haar op één of meerdere rondes gaat zetten. Bij het zien van de blauwe vlag dient de langzaam rijdende coureur de naderende coureur erlangs te laten.

Witte vlag

De witte vlag houdt in dat er een langzaam rijdend voertuig op de baan is. Denk aan ambulances, een tankwagen of een uitgevallen auto. De coureurs worden in dit geval geacht om snelheid te minderen.

Zwarte vlag

Zodra de zwarte vlag wordt getoond in combinatie met eens startnummer. Dan wordt er van de coureur van wie dit startnummer is verwacht dat hij direct richting de pits rijdt. Hij zal zich daar moeten melden bij de wedstrijdleiding. In veel gevallen betekent dit dat de rijder gediskwalificeerd is.

Zwart-wit geblokte vlag

De zogenaamde finish vlag. Deze vlag wordt getoond aan het einde van iedere wedstrijd, training of kwalificatie. De vlag wordt aan ieder binnenkomende coureur getoond.

Zwart-wit diagonale vlag

De zwart-witte vlag die diagonaal loopt wordt altijd getoond in combinatie met een startnummer. De vlag is een waarschuwing voor desbetreffende coureur en geeft aan dat hij of zij onsportief gedrag heeft vertoond.

Zwart met oranje cirkel vlag

Deze vlag wordt net als veel andere vlaggen ook getoond met een startnummer. Het startnummer is te zien op de elektronische borden. Het betekent dat desbetreffende coureur schade heeft aan de auto. Hij of zij dient terug te gaan naar de pits. Dit omdat de situatie erg gevaarlijk kan zijn!

Rood-geel gestreepte vlag

De rood-gele vlag betekent dat de baan glad is. Dit kan door regen komen maar het kan ook zijn dat er koelvloeistof of olie gelekt is. Bij het wapperen van de rood-gele vlag dienen coureurs op dit specifieke stuk rustig aan te doen.

verschillende vlagsignalen

Relevante producten

  • Max Verstappen Cap Red Bull Racing Baseball 
  • Red Bull Racing / Max Verstappen Teamline Shirt 
  • PUMA Red Bull Racing Replica Backpack Unisex Backpack

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport