Hoe ziet een Formule 1 weekend eruit?

Ben je nog niet zo bekend in de F1 wereld en wil je graag weten hoe een volledig Formule 1 weekend eruitziet? In dit artikel behandelen we het volledige weekend van vrijdag tot en met zondag.

f1-weekend

Wat gebeurt er op vrijdag bij de Formule 1?

Over het algemeen komen de coureurs op donderdag binnen druppelen. Dit omdat de eerste officiële aanzet van het F1 weekend op vrijdag plaatsvindt. Er staan in dat geval namelijk twee vrije trainingen op de planning. Deze trainingen duren anderhalf uur en zijn voor de teams en coureurs bedoeld om de auto te testen. Ze kunnen hierbij opzoek gaan naar de juiste afstellingen en checken hoe de verschillende bandencompounds slijten.

In de meeste gevallen is de eerste training in de ochtend en is de tweede vrije training vlak na de lunch (lokale tijd). Bij de trainingen er wel een tijd bijgehouden, zij het dat deze nergens invloed op heeft.

formule 1 weekend

De zaterdag bij een F1 weekend: wat gebeurt?

Vaak wordt er na de trainingen van vrijdag nog wel het één en ander aan de auto gesleuteld. De doorgevoerde wijzigingen kunnen op zaterdag nog even getest worden. Er vindt namelijk vlak voor de kwalificaties nog een 3e vrije training plaats. Voor de teams en coureurs is het in dit geval heel belangrijk dat de auto heel blijft. Dit omdat er maar weinig tijd is tot het officiële gedeelte.

Het officiële gedeelte op de zaterdag bestaat uit het rijden van de drie kwalificaties, namelijk: Q1, Q2 en Q3.

Na het rijden van Q1 vallen de 5 langzaamste rijders af, ditzelfde gebeurt na Q2. Vervolgens blijven er nog een 10-tal coureurs over. Deze proberen de snelst mogelijke tijd neer te zetten. Deze tijd heeft invloed op de startpositie. Heeft een coureur de snelste tijd neergezet tijdens de Q3 dan start degene de wedstrijd op pole-position.

f1 op zaterdag

Zondag: de dag waarop het moet gebeuren

De vrijdag en zaterdag zijn prachtige dagen maar de zondag is de dag dat het moet gebeuren. Vlak voor de race worden de coureurs nog in een truck of hippe, moderne auto’s gehesen zij worden vervolgens over het parcours gereden. Vanuit daar kan het publiek kennismaken met de coureurs en kunnen de coureurs genieten van de prachtige entourage. Na dit moment gaat de focus volledig op de wedstrijd.

Allereerst wordt er een outlap gereden. Dat is het rondje vanuit de pits richting de startopstelling. Dit rondje is het allerlaatste moment om de auto te testen. Ook worden de banden warm gereden zodat ze goed van start kunnen. Zodra alles gereed is kan het echte werk beginnen. En kan er officieel gestreden worden om de winst en om de punten voor het algemeen klassement.

Relevante producten

  • Max Verstappen Cap Red Bull Racing Baseball 
  • Red Bull Racing / Max Verstappen Teamline Shirt 
  • PUMA Red Bull Racing Replica Backpack Unisex Backpack

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport