Hoe snel is een Formule 1 auto?

Ben jij een liefhebber van autoracen en kijk je wel eens of vaak naar de Formule 1? Vraag jij je af wat voor snelheden Formule 1-coureurs halen tijdens de races? De Formule 1 is al jarenlang de meest populaire autosport ter wereld. De hoge snelheden en daarbij gepaard gaande risico’s zijn een enorme aantrekkingskracht voor het grote publiek. Wil jij weten hoe snel Formule 1-auto’s kunnen gaan? In dit artikel vertellen we het.

snelheid f1-auto

Hoe snel trekt een formule 1 auto op?

De Formule 1 is de raceklasse waarin auto’s veruit het snelst optrekken. Formule 1 auto’s hebben het vermogen om in slechts circa 2,5 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur te gaan. Het vervolgens optrekken tot 300 kilometer per uur neemt nog eens zo’n 8 seconden in beslag. Dit komt er dus op neer dat een Formule 1-auto in zo’n 10,5 seconden van 0 naar 300 kilometer per uur kan gaan. Snelheden van 300 kilometer per uur of meer worden regelmatig gehaald in deze sport. Maar wat is het snelheidsrecord en hoe hard kunnen de auto’s?

Hoe hard kan een formule 1-auto?

Door de downforce op de vleugels en de circuits zorgen ervoor dat Formule 1-auto’s niet hun absolute topsnelheid kunnen behalen. In simulaties is gebleken dat Formule 1-auto’s een snelheid van maar liefst 400 kilometer per uur zouden kunnen halen. Echter is dit in de praktijk nog niet voorgekomen. Het absolute snelheidsrecord tijdens een Grand Prix ligt op 372,6 kilometer per uur. Deze snelheid werd in 2005 gereden door de Colombiaan Juan Pablo Montoya. Hij reed in Monza in zijn McLaren deze recordssnelheid. Valtteri Bottas kwam in 2016 0,1 kilometer per uur te kort voor een evenaring van dit record.

Hoogste topsnelheid

De Formule 1 is de raceklasse waarin coureurs het snelst optrekken en over een gehele ronde de beste tijd neerzetten. De Amerikaanse IndyCar Series is echter waar de hoogste snelheden gehaald worden. Tijdens verschillende races zijn daar topsnelheden van wel 380 kilometer per uur gehaald. Door de aerodynamica en downforce zijn deze auto’s over een heel parcours gezien echter niet zo snel als Formule 1-auto’s.

Relevante producten

  • Max Verstappen Cap Red Bull Racing Baseball 
  • Red Bull Racing / Max Verstappen Teamline Shirt 
  • PUMA Red Bull Racing Replica Backpack Unisex Backpack

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport