De gele trui bij de Tour de France

Kijk je voor het eerst de Tour de France en vraag jij je af waarom er steeds over de gele trui wordt gesproken? Of kijk je de Tour de France met iemand mee en vraag jij je af wanneer je de gele trui hebt verdiend? In dit artikel leggen we dat kort en bondig aan je uit.

Geschiedenis van de trui

Henri Desgrange is oprichter van de Tour de France. De Fransman die tevens hoofdredacteur was van de Franse krant L’Auto, was met innovatieve ideeën continue bezig met het door ontwikkelen van de sport. Eén van zijn ideeën was het invoeren van een leiderstrui. Een trui die die enkel alleen bedoeld is voor de leider in het algemeen klassement. Zijn verwachting was dat de renners hierdoor meer zouden aanvallen en meer prestige zouden ervaren. De kleur van de trui is geel. Dit omdat het papier van zijn krant L ’Auto ook geel van kleur was.

wanneer win je de gele trui

Wanneer krijg je de gele trui?

De Tour de France is een prestigieuze koers die maar liefst drie weken duurt. Tijdens deze drie weken valt er ontzettend veel te winnen. Denk bijvoorbeeld aan het winnen van de groene trui, het winnen van de witte trui, het winnen van de bolletjestrui en aan het winnen van etappes. Prijzen die prachtig zijn om te winnen maar niet in de buurt komen bij het winnen van de gele trui. De gele trui is ‘by far’ de meest gewilde trui. Degene die de gele trui om zijn schouders heeft staat namelijk bovenaan in het algemeen klassement. Dat wil zeggen dat hij of zij het kortst over al die gereden kilometers heeft gedaan. Zodra je in Parijs (na de laatste etappe) de gele trui uitgereikt krijgt heb je de Tour de France van dat jaar gewonnen.

Elke dag een nieuwe trui

Aan het begin van de Tour de France zijn er veel renners die de eerste etappes flink aanvallen. Vaak zijn dit renners die niet in aanmerking komen om de Tour de France te winnen. Toch zetten zij alles op alles om de gele trui één of meerdere dagen te mogen dragen. Het dragen van het iconische wielershirt is een absolute eer en voor veel renners het hoogst haalbare.

Daarnaast krijgen de dragers van de gele trui € 500,- per dag dat ze de gele trui dragen. Zodra je dus 10 dagen de gele trui dragen mag ontvang je een bedrag van € 5.000 euro.

Relevante producten

  • 1000x Tour de France
  • Tour de France bordspel 
  • Tour De France Officiële T-shirt Zwart  

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport