Wat is het verschil tussen Formule 1 en Formule 2?

Ben jij een raceliefhebber of kijk je wel eens naar Formule 1 wedstrijden? Heb jij wel een gehoord van de F2 en ben jij benieuwd wat het verschil is tussen deze twee raceklassen? De Formule 1 is de populairste raceronde van het jaar en wordt wereldwijd door miljoenen mensen gevolgd. De Formule 2 is minder bekend, maar wel erg belangrijk voor de racewereld. Wil jij alles weten over de Formule 2? In dit artikel vertellen we alles.

verschil f1 f2

Lagere snelheid

De Formule 1 is de raceklasse waar men het hardst rijdt. Daarna komt de Formule 2. De reden dat deze coureurs zachter rijden heeft te maken met de auto’s. Deze hebben minder vermogen en kunnen niet zo hard als Formule 1 auto’s. Het grote verschil tussen de Formule 1 en 2 is dat in de F2 de auto’s gelijk zijn. Coureurs rijden dus niet, zoals dat in de Formule 1 wel het geval is, in auto’s met meer vermogen of extra downforce op de zijkanten. Hierdoor lijkt de race eerlijker en draait het meer om de coureur zelf dan om het team achter de coureur. De races worden spannender en hebben meerdere coureurs die een gooi naar P1 kunnen doen.

verschillen formule 1 en formule 2

Formule 2-weekend

Een formule 2-weekend neemt een stuk minder tijd in beslag dan de grotere broer F1. Voor elke race hebben de coureurs een vrije training van 45 minuten gevolgd door een kwalificatie van een half uur. Wanneer deze twee onderdelen achter de rug zijn kan men zich al gaan klaarmaken voor de races. Races? Ja, er vinden twee races plaats in een Formule 2-weekend. De eerste race is doorgaans een parcours van zo’n 170 kilometer. Het maken van een pitstop is verplicht net als het gebruik maken van elke compound. De tweede race (ook wel: ‘sprint-race’) wordt gestart met de eindposities van race 1. De eindklasseringen van de top acht in race één worden omgedraaid om de startvolgorde van de eerste acht posities te bepalen.

De puntentelling van race 1 verloopt hetzelfde als bij een Formule 1-wedstrijd. De sprintrace heeft een iets andere opzet. Hierin worden alleen punten uitgedeeld aan de top acht. Zij ontvangen van plaats 1 tot en met 8 achtereenvolgens 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1. De coureur die de snelste ronde op zijn naam zet krijgt twee punten. Ook pole position levert punten op. De coureur die als eerste eindigt in de kwalificatie rijdt krijgt maar liefst vier punten.

Relevante producten

  • Max Verstappen Cap Red Bull Racing Baseball 
  • Red Bull Racing / Max Verstappen Teamline Shirt 
  • PUMA Red Bull Racing Replica Backpack Unisex Backpack

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport