Hoe werkt de kwalificatie bij de Formule 1?

Vind je de Formule 1 leuk om naar te kijken maar weet je niet hoe de kwalificatie werkt? Wil je weten hoe dit precies zit? In dit artikel leggen we je dat haarfijn uit!

Algemene informatie rondom de kwalificatie

De kwalificatie bij Formule één wordt gereden in 3 verschillende sessies. Na elke sessie vallen er een aantal coureurs af. Het is vooraf niet te stellen hoeveel dat er zijn. Dat is namelijk afhankelijk van het aantal deelnemers. Zodra coureurs afvallen mogen ze niet meer meedoen in de volgende kwalificatie waardoor een pole-position voor hen niet meer te behalen is.

Q1

Qualifying session one afgekort Q1 is de allereerst kwalificatiesessie. Bij deze sessie wordt er 18 minuten rondgereden. Hoeveel rondjes je rijdt is aan de coureurs en aan de teams zelf. Bedoeling is in ieder geval om een zo snel mogelijke rondetijd neer te zetten. Wat je vaak ziet is dat de betere teams en coureurs relatief weinig rondjes rijden. Dit omdat ze een tijd neerzetten die voor de rest niet haalbaar is. De wat mindere coureurs, auto’s en teams proberen in die 18 minuten het maximale eruit te halen. Dit omdat ze willen voorkomen dat ze bij de laatste 5 eindigen. De laatste 5 vallen namelijk af en mogen niet meer deelnemen aan Q2 en evt. Q3.

Daarnaast dienen de coureurs zich aan de 107% regel te houden. Dat betekent dat de coureurs binnen 107% van de tijd van de nummer één moet blijven. Deze regel is ingevoerd om gevaarlijke situaties op het circuit te voorkomen. Wanneer de coureur buiten deze norm valt mag deze officieel niet meer deelnemen. Zij het dat dit in de praktijk vrijwel nooit voorkomt.

Over het algemeen wordt deze regel alleen toegepast als blijkt dat de auto van desbetreffende coureur tijdens de vrije training al te weinig snelheid bevat.

kwalificatie formule 1

Q2

Bij de start van Q2 zien we door het afvalsysteem in Q1 een uitgedund aantal coureurs. De tijden van Q1 worden voor al deze coureurs geschrapt. Dat wil zeggen dat ze allen een nieuwe tijd moeten neer zetten. De regels bij Q2 zijn vergelijkbaar met de regels van Q1. Zij het dat de tijd waarin ze de snelste ronde moeten neerzetten is aangepast. Deze is nu 15 minuten in plaats van 18. Goed om te weten is dat wanneer de klok op 0 komt te staan mag de coureur zijn ronde mag afmaken. Dit geldt overigens bij alle kwalificatie rondes.

In Q2 speelt het bandenreglement een grote rol. De coureurs die zich in de top 10 weten te rijden en zich daardoor kwalificeren voor Q1, moeten namelijk met dezelfde banden aan Q1 starten. Dat wil zeggen als een coureur zijn snelste ronde op een medium band rijdt dan moet hij Q1 ook op een medium band starten. Het betekent overigens niet dat ze het met dezelfde banden hoeven te doen. Ze mogen er wel nieuwe verse banden onder zetten. Ook mogen ze bepalen op welk compound ze dat willen doen.

Q3

Bij Q3 zijn er nog een tiental coureurs in race op de pole-position. Wederom worden de tijden van de vorige kwalificatie geschrapt. En wederom wordt de tijd van de kwalificatie aangepast. Ditmaal van 15 naar 12 minuten. Degene die vervolgens de snelste tijd neerzet mag, mits degene geen straf open heeft staan de volgende dag op pole-position starten.

Relevante producten

  • Max Verstappen Cap Red Bull Racing Baseball 
  • Red Bull Racing / Max Verstappen Teamline Shirt 
  • PUMA Red Bull Racing Replica Backpack Unisex Backpack

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport