Topsnelheid
Hoe hard een Formule 1 auto kan is niet helemaal duidelijk omdat de absolute topsnelheid van deze auto’s eigenlijk nog nooit bereikt is. Dit komt omdat de coureurs rijden met veel downforce waardoor de snelheid wat afneemt en vele circuits niet de ruimte bieden voor snelheden boven de 350 km/h. De Colombiaan Juan Pablo Montoya is de coureur met de hoogste snelheid ooit. Hij haalde in 2006 tijdens de Grand Prix van Italië een snelheid van maar liefst 372,6 kilometer per uur. Dit record staat al jarenlang in de boeken. Valtteri Bottas kwam in 2016 slechts 0,1 kilometer per uur te kort om deze snelheid te evenaren.
Acceleratie
Maar hoe zit dat met de acceleratie? Hoe snel trekt een Formule 1 auto op? Een vrij recente meting geeft aan dat Formule 1 auto’s ongeveer 2,5 seconden nodig hebben om van stilstand naar 100 kilometer per uur te gaan. Om door te stoten naar 300 kilometer per uur is nog eens zo’n 8 seconden nodig. Een Formule 1 auto trekt dus in circa 10,5 seconden van 0 naar 300 kilometer per uur. In vergelijking met andere raceklassen is de Formule 1 hierin veruit de snelste.
IndyCar
Hoewel de acceleratie bij de Formule 1 het hoogst ligt, is deze raceklasse niet de plek waar de hoogste snelheden worden bereikt. In de Amerikaanse IndyCar worden snelheden van wel 380 kilometer per uur gehaald. Toch zijn IndyCar auto’s over een hele ronde niet sneller dan Formule 1 auto’s. Dit heeft te maken met de aerodynamica en de mate van downforce. Qua acceleratie is een IndyCar auto in zo’n 3 seconden op een snelheid van 100 kilometer per uur.
Relevante producten
- Max Verstappen Cap Red Bull Racing Baseball
- Red Bull Racing / Max Verstappen Teamline Shirt
- PUMA Red Bull Racing Replica Backpack Unisex Backpack