Recordsnelheid F1-auto

Kijk jij wel eens naar Formule 1-wedstrijden of ben jij een echte liefhebber van autosport? Vraag jij je af wat het snelheidsrecord is in de Formule 1? In de Formule 1 worden al jarenlang ongelooflijk hoge snelheden gehaald. Deze hoge snelheden en de daarbij horende risico’s zorgen voor veel belangstelling. Wil jij weten wat het snelheidsrecord is in de Formule 1? In dit artikel vertellen we alles over dit record.

recordsnelheid formule 1

Hoe snel trekt een Formule 1-auto op?

De Formule 1 is de plek waar auto’s veruit het snelst optrekken. Een Formule 1 auto kan in zo’n 2,5 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur gaan. Hiermee is de Formule 1 een stuk sneller dan andere raceklassen. Om vervolgens een snelheid van 300 kilometer per uur te bereiken heeft een formule 1-auto zo’n acht seconden extra nodig. In 10,5 seconden van 0 naar 300 kilometer per uur dus.

Hoogste snelheden Formule 1

Vanwege de circuits en downforce die wordt toegepast aan de zijkanten wordt de maximale snelheid van een Formule 1-wagen nooit bereikt. In Monza slagen coureurs er echter toch in om dicht bij de maximale snelheid te komen. De Colombiaan Juan Pablo Montoya slaagde er in 2005 in om maar liefst een snelheid van 372,6 kilometer per uur te rijden in zijn McLaren-auto. Deze snelheid werd in 2016 door Valtteri Bottas bijna evenaart. Hij behaalde in Mexico een snelheid van 372,5 kilometer per uur en was daarmee maar 0,1 kilometer per uur verwijderd van een evenaring van het record.

snelheden f1 auto

Maximale snelheid Formule 1-auto’s

Maar een Formule 1-auto moet nog veel harder kunnen dan deze snelheid. Zeker als er bepaalde aanpassingen aan de auto worden gedaan. In 2006 nam Honda de proef op de som en vermorzelde zij het snelheidsrecord. Zij wilden als marketingstunt de 400 kilometer per uur-grens doorbreken en slaagden hier bijna in. De snelheid die de boeken in ging was 397,360 kilometer per uur. Dit record staat nog altijd. De auto’s van tegenwoordig hebben in simulaties aangetoond met gemak harder dan 400 kilometer te kunnen gaan. Het is afwachten wie de proef op de som neemt.

IndyCar Series

De Formule 1 is dus de plek waar auto’s het snelst optrekken, maar is niet waar de hoogste snelheden tijdens een race worden bereikt. Dat is namelijk in de Amerikaanse IndyCar Series. Topsnelheden van 380 kilometer per uur zijn daar namelijk geen uitzondering. Vanwege de aerodynamica en downforce zijn deze auto’s over een heel circuit echter trager dan Formule 1-auto’s.

Misschien vind je dit ook interessant?