Puntenverdeling binnen de F1
Het puntensysteem / puntenverdeling in de Formule 1 ziet er als volgt uit:
- 1e plaats: 25 punten
- 2e plaats: 18 punten
- 3e plaats: 15 punten
- 4e plaats: 12 punten
- 5e plaats: 10 punten
- 6e plaats: 8 punten
- 7e plaats: 6 punten
- 8e plaats: 4 punten
- 9e plaats: 2 punten
- 10e plaats: 1 punt
Dit systeem wordt gehanteerd tijdens elke Grand Prix, waarbij de coureurs punten verdienen op basis van hun eindklassering in de race. Het doel is om zoveel mogelijk punten te verzamelen over het hele seizoen om uiteindelijk het wereldkampioenschap te winnen.
Een extra punt voor de snelste ronde
In de Formule 1 kunnen coureurs ook een extra punt verdienen voor het neerzetten van de snelste ronde tijdens de race. Om in aanmerking te komen voor dit punt, moet de coureur echter ook in de top 10 eindigen. Dit voegt een extra element van spanning toe aan de races, aangezien coureurs niet alleen strijden om de posities, maar ook om het behalen van de snelste ronde.
Wat als het aantal punten na de laatste wedstrijd gelijk zijn?
Als aan het einde van het seizoen twee coureurs hetzelfde aantal punten hebben, wordt er een tiebreak toegepast om de uiteindelijke rangschikking te bepalen. In deze situatie wordt er gekeken naar de beste resultaten van beide coureurs. De tiebreak begint met het vergelijken van het aantal eerste plaatsen. Degene met het hoogste aantal eerste plaatsen eindigt boven de andere coureur. Indien het aantal eerste plaatsen gelijk is, wordt er gekeken naar het aantal tweede plaatsen, en zo verder met de volgende posities. Deze vergelijking gaat door totdat er een duidelijke winnaar is die op basis van zijn betere resultaten hoger in de eindstand wordt geplaatst.
Voormalige puntensystemen
Het huidige puntensysteem in de Formule 1 beloont de top 10 coureurs met punten, waarbij raceoverwinningen meer gewicht hebben. Tussen 2003 en 2009 ontvingen 8 coureurs punten, met een puntenschaal van 10-8-6-5-4-3-2-1. In 2003 kregen slechts 6 coureurs punten, met een schaal van 9-6-4-3-2-1. Destijds telden alleen de beste elf resultaten mee, wat voor ongelijke verhoudingen zorgde en leidde tot aanpassing van het systeem.