Wat zijn dips?

Ben je een enthousiaste fitnessliefhebber, maar ben je niet bekend met dips? Vraag je je af wat dips precies zijn en welke spieren ermee getraind kunnen worden? Geen zorgen! In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we je alle informatie die je nodig hebt. Lees verder om meer te weten te komen over dips en de spieren die ermee worden versterkt.

Dips: versterk je bovenlichaam met deze oefening

Dips staat voor dompelen of onderdompelen. Iets wat heel logisch is als je kijkt naar de uitvoering van de oefening. Bedoeling is namelijk dat je het lichaam laat zakken, weer omhoogduwt en weer laat zakken.

Bij de meest standaard dip oefening doe je dat door twee stangen vast te houden. Deze zijn vaak evenwijdig aan elkaar. Tussen de stangen in hangt het lijf. Vanuit deze positie druk je het bovenlichaam iets voorover om vervolgens het lichaam te laten dippen. Je laat je net zo ver zakken tot je boven en onderarmen een hoek van ongeveer 90 graden maken. Zodra je dit punt bereikt hebt druk je het lijf vanuit je armen weer om hoog.

Dit herhaal je vervolgens meerdere malen.

Welke spieren train je met dips??

Met dips train je voornamelijk de volgende spieren:

  • Borstspieren: Dips zijn een effectieve oefening om je borstspieren te versterken. Dips helpen bij het opbouwen van kracht in je borstspieren en zorgen voor sterkere borstspieren.
  • Triceps: Dips zijn een uitstekende oefening om de achterkant van je bovenarmen, de triceps, te trainen. Door dips op te nemen in je trainingsroutine kun je je triceps krachtig en goed gevormd maken.
  • Schouderspieren: Dips zijn een veelzijdige oefening die ook de deltaspieren in je schouders aanspreken. Ze helpen bij het versterken en vormgeven van je schouders, waardoor je een evenwichtig en gespierd bovenlichaam kunt ontwikkelen.
  • Rompspieren: Hoewel dips voornamelijk gericht zijn op het bovenlichaam, vereisen ze ook de betrokkenheid van de rompspieren, waaronder de buikspieren en de rugspieren, om je stabiel en in balans te houden tijdens de oefening.

Verschillende dip oefeningen

Dips zijn in verschillende varianten uit te voeren. Bij de ene oefening heb je fitnessapparatuur nodig en bij de ander hooguit een bankje, tafel of iets dergelijks.

Het laast genoemde is is het geval bij de bench dip. Hierbij leun met de armen achter je op een tafel, picknicktafel, stoel of iets wat. daar op lijkt. Je strekt vervolgens je benen en positioneert je voeten in gestrekte lijn voor je uit. Vanuit deze positie druk jij jezelf omhoog, omlaag en weer omhoog.

Dit is echter slechts een greep uit de vele variaties van dips. Om je een idee te geven, volgen hier enkele andere populaire varianten:

  1. Triceps dips: Deze dips leggen de nadruk op het trainen van de triceps-spieren en kunnen worden uitgevoerd met behulp van parallelle stangen of een bank.
  2. Chest dips: Deze variant van dips richt zich specifiek op het versterken en vormgeven van de borstspieren.
  3. Bench dips: Bij bench dips gebruik je een bank of verhoogd platform om jezelf te ondersteunen. Dit is een effectieve oefening om je triceps en borstspieren te trainen.
  4. Ring dips: Met behulp van gymnastiekringen voer je ring dips uit, waarbij je stabiliteit en kracht opbouwt in je bovenlichaam.
  5. Straight Bar dips: Deze dips worden uitgevoerd met een rechte stang en richten zich op het versterken van de borst-, triceps- en schouderspieren.
  6. Elevated Bench dips: Deze variant maakt gebruik van een verhoogde bank of platform, wat de intensiteit van de oefening verhoogt en de nadruk legt op de triceps.