Wat is het verschil tussen een bootcamp en groepslessen?

Wil je wat actiever worden? Zoek je een sport die bij je past? Misschien wil je naar een fitnesscentrum, of naar een Crossfit box? Op zoek naar de sport die bij je past heb je vast wel de term bootcamp voorbij zien komen. Wat is dat eigenlijk en wat is het verschil met normale groepslessen? In dit artikel geven we hier antwoord op.

verschil bootcamp groepslessen

Wat zijn bootcamp trainingen?

Bij bootcamp trainingen moet je denken aan groepstrainingen in de buitenlucht (ongeacht wat voor weer het is en in welk seizoen). Deze trainingen zijn leuk en uitdagend en lijken iets op militaire trainingen, vandaan de naam bootcamp. Fitnessprogramma’s die toegepast worden of werden bij het leger worden nu gebruikt door fitnessinstructeurs. Deze trainingen worden gegeven in openbare ruimtes, zoals een park, voor groepen tot zo’n 20 personen.

Een bootcamp training kan door iedereen gevolgd worden, maar er zijn ook specifieke trainingen voor mannen of vrouwen. Een sessie duurt vaak een uur en er wordt een mix van oefeningen gedaan, zoals hardlopen en krachtoefeningen met lichaamsgewicht. In sommige gevallen wordt gebruik gemaakt van gewichten zoals kettlebells of medicijnballen, maar meestal maakt men gebruik van materialen die in de omgeving aanwezig zijn. Dan kun je denken aan een optrekstang, betonnen blokken om op de springen etc.

Bootcamp lessen worden meestal gegeven in de vroege ochtend of in de avonduren. Dit zijn populaire uren, omdat de meeste mensen tussen negen en vijf werken. De afwisseling, het buiten zijn en het groepsgevoel zijn de meest aantrekkelijke aspecten van bootcamp trainingen.

onderscheid groepsles en bootcamp

Wat zijn groepslessen?

Er bestaan enorm veel verschillende fitness groepslessen. Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen als ze net aangemeld zijn bij een fitnesscentrum. Welke les is geschikt voor jou? Fitness groepslessen zou je in verschillende categorieën kunnen indelen; conditie, kracht, dans, body en mind en vechtsport. Het hangt dus van jouw persoonlijke wensen af welke les je wilt gaan volgen. Wil je graag afvallen en dus veel calorieën verbruiken, dan is een conditie les heel goed voor jou, zoals Spinning. Wil je liever een combinatie van conditie en spieren opbouwen dan kies je voor Bodypump. Zo zijn er voor ieder doel verschillende lessen te volgen in een sportschool of fitnesscentrum.

Wat is het verschil tussen bootcamp en groepslessen?

Heel veel verschil tussen bootcamp en groepslessen is er niet. Je kunt bootcamp als een vorm van groepslessen zien, maar dan in de buitenlucht. De grote kracht van bootcamp is dat het afwisselend is, de trainingen zijn bijna altijd anders. De ene keer doe je vooral sprints, een andere keer is de training vooral gericht op kracht.

Hou je van het trainen in de buitenlucht? Ben je niet bang voor een beetje regen, modder of vieze kleding? Dan is bootcamp mogelijk iets voor jou.

Doe je liever iets rustiger aan, of hou je van een dak boven je hoofd als je traint? Zoek dan een vorm van groepslessen die je aanspreekt, er is keus genoeg.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport