Sporten maakt ons gelukkig
Sporten maakt ons gezonder. Dat is geen nieuw gegeven. Sporten zorgt ervoor dat wij ons fitter voelen, sterker worden en in ‘shape’ blijven of komen. Maar naast dat je fysiek beter wordt van een work-out, training of wedstrijd kan de inspanning ook mentaal een boost geven. Tijdens het sporten wordt er namelijk endorfine aangemaakt om de effecten van de zware fysieke inspanning te doen verzachten. Zo heb je tijdens het sporten weinig last van pijntjes. Bijeffect is dat endorfine dus bijvoorbeeld zorgt voor een beter humeur en een euforisch gevoel. Mensen die dus bijvoorbeeld regelmatig hardlopen voelen zich dus beter dan wanneer zij dit niet doen. Zo maakt sporten jou dus gelukkiger.
Onderzoek toont aan dat ieder persoon endorfine aanmaakt tijdens het sporten, maar dat de hoeveelheid verschilt per persoon. De mate van de stijging verschilt vanwege individuele verschillen, het type inspanning, de intensiteit van de inspanning en de getraindheid van de testpersoon. Hoe getrainder en hoe zwaarder de intensiteit van de inspanning, hoe meer endorfine de persoon zal aanmaken. Dit betekent dus dat mensen die regelmatig sporten een betere conditie opbouwen en als gunstig bijeffect steeds meer ‘geluksstofjes’ maken en dus gelukkiger worden.
Betere werkprestaties
Tijdens het sporten zijn onze hersenen erg actief. Op MRI-scans is te zien dat hersenen vele malen meer activiteit hebben tijdens en vlak na het sporten dan tijdens het doen van werkzaamheden terwijl iemand zit op een stoel. Voor mensen die tijdens hun werk veelvuldig stilzitten op een (bureau)stoel is het dan ook aan te raden om in de pauzes even te wandelen of te sporten. Naast de fysieke voordelen zijn er ook meerdere onderzoeken die aantonen dat de werkprestaties aanmerkelijk verbeteren na het sporten. Dit komt natuurlijk door de toegenomen hersenactiviteit die gepaard gaat met onder andere meer energie en meer creativiteit.
Een van de boeken waarin deze conclusie wordt getrokken is het boek ‘The First 20 Minutes’ van Gretchen Reynolds. Zij toont in dit boek aan dat mensen die regelmatig sporten gelukkiger zijn en beter presteren op meerdere fronten. Het is volgens Reynolds niet nodig om als een gek te gaan sporten. Integendeel zelfs: Kortdurende fysieke inspanningen verspreid over grote tijdperiodes lijken de ideale weg naar een geluksgevoel en een productiviteitspiek. “De eerste twintig minuten waarin actief bewogen wordt, hebben de meeste positieve effecten voor de gezondheid. Wie frequenter sport heeft meer kans op een langer leven en een verlaagd risico op ziekte”, aldus Reynolds.