Welke spieren train je met roeien?

Ben jij een fanatieke sporter en roei jij wel eens op het water of in de sportschool op een speciale roeimachine? Vraag jij je af welke spier je traint tijdens deze een flinke roeisessie? Roeien is een hele goede manier om spieren te trainen, af te vallen en veel spieren tegelijkertijd aan het werk te zetten. Vraag jij je af welke spieren je traint tijdens roeien en wat goede methodes zijn om deze oefening uit te voeren om jouw doelen te halen? In dit artikel vertellen we alles wat jij moet weten over roeien.

welke spieren roeien

Wat is een roeimachine?

Als jij regelmatig naar de sportschool gaat heb je het roeiapparaat vast al een aantal keer zien staan. Misschien heb je het apparaat gezien, maar wist je niet wat het was. Wanneer je iemand het toestel ziet gebruiken zie je vrij snel wat diegenen doet. De roeimachine wordt gekenmerkt door het trektouw en de kleine zitting die naar achteren en voren kan schuiven. Je gebruikt de roeimachine door plaats te nemen op de zitting, je voeten op de juiste plaats te zetten en vervolgens het touw naar achteren te trekken terwijl jij jezelf met je benen naar achteren duwt. Welke spieren je bij deze oefening gebruikt? Dat vertellen we hieronder.

Welke spieren gebruik je tijdens roeien?

Roeien is een extreem goede oefening voor vele sporters. Mensen die willen afvallen, spiergroei willen ontwikkelen of een beter conditie willen opbouwen hebben allen baat bij roeien. Tijdens het roeien gebruik je bijna alle spieren in je lichaam. Jouw benen worden gebruikt om af te zetten, met jouw buikspieren blijf je in balans en je armen, schouders en rug worden gebruikt bij het trekken aan het touw. Zo train je bijna jouw hele lijf. Om deze reden raden wij dan ook aan om geregeld gebruik te maken van het apparaat.

spieren trainen door te roeien

Afvallen met het roeiapparaat

Wanneer jij wat kilo’s wilt verliezen zal je goed op je voeding moeten letten en is beweging erg belangrijk. We raden aan om geregeld te sporten. Wanneer jij dit in de sportschool gaat doen is het roeiapparaat absoluut een oefening om op jouw schema te zetten. Doe dit door eerst een warming-up te doen van zo’n 1 tot 2 minuten. Hier kan je wennen aan de beweging en kunnen jouw spieren warm worden. Maak het vervolgens wat zwaarder voor jezelf. Ga op zo’n 70 tot 75 procent van jouw kunnen te werk en probeer minimaal tien minuten een constant tempo te roeien. Bouw vervolgens af en probeer nog 1 of 2 keer de tien minuten vol te maken. Wanneer je klaar bent of niet meer kan is het goed om nog eventjes ‘uit te roeien’ voordat je stopt.

Spieren kweken & conditie opbouwen met een roertrainer

Wanneer je graag spieren wil kweken tijdens het roeien of een goede conditie wilt opbouwen is het verstandig om een iets andere methode te hanteren dan hierboven staat. Een combinatie van beide is ook mogelijk. Wissel beide methodes bijvoorbeeld met elkaar af. Om spieren te kweken en conditie op te bouwen op de roertrainer raden we de volgende werkwijze aan:

  • Doe een warming-up van 1 tot 2 minuten om warm te worden en de beweging goed onder de knie te krijgen.
  • Roei 1 tot 1,5 minuut op een zeer hoog tempo. Bouw vervolgens gedurende een minuut rustig af.
  • Wanneer je weer rustig aan het roeien bent en de minuut verstreken is, is het weer tijd voor 1 tot 1,5 minuut roeien op zeer hoog tempo. Geef tijdens deze piekmomenten alles en probeer de tijd daadwerkelijk vol te maken.
  • Herhaal dit proces zo’n 15 tot 25 minuten. Probeer hier een opbouw in te vinden. Week 1 een sessie van 15 minuten, week 2 een sessie van 17 minuten, week 3 een sessie van 19 minuten, enzovoorts.
  • Sluit af met een cooling-down van 2 tot 4 minuten.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport