Wat is VO2 MAX?

Ben je een fanatieke sporter of een fitnessfanaat? Dan ben je waarschijnlijk constant op zoek naar manieren om je grenzen te verleggen. Je wilt harder kunnen trainen, verder hardlopen of harder kunnen fietsen. Om die doelen te bereiken zijn er een aantal indicatoren om te volgen, zoals bijvoorbeeld je hartslag, het aantal verbrande calorieën en de afgelegde afstand. Er bestaat echter een indicator van fitheid die niet op een sporthorloge af te lezen is, namelijk je VO2 max.

VO2 Max

Toch kan de VO2 max je belangrijke inzichten geven op het gebied van je conditie, bijvoorbeeld hoe lang je kunt trainen op een bepaalde intensiteit. Dit is handig om te weten, zoals voor een atleet die traint voor de 1500 meter hardlopen op de baan. Maar wat is die VO2 max nu precies?

Wat is VO2 Max?

De VO2 max geeft de maximale hoeveelheid zuurstof aan die je tijdens het trainen kunt opnemen. Door atleten en hun coaches wordt de VO2 max vaak gebruikt na een trainingsperiode, dit doen ze om het uithoudingsvermogen te meten. De eenheden waarin VO2 max wordt gemeten zijn milliliter zuurstof per minuut, per kilogram lichaamsgewicht, of te wel ml/kg/min.

Om de vooruitgang van de conditie te meten wordt vaak de hartslag gebruikt. VO2 max is net zo effectief, misschien zelfs effectiever. Hoe meer zuurstof iemand kan opnemen, des te meer zuurstof zal er naar de spieren gaan. Dit zorgt ervoor dat vermoeidheid minder snel zal optreden.

Na een training verbruikt een lichaam meer zuurstof, dit is iets anders dan de VO2 max. VO2 max mag ook niet verward worden met het bereiken van de verzuring of lactaatdrempel. Deze drempel ontstaat op ongeveer 50-80% van je VO2 max.

Hoe wordt de VO2 Max gemeten?

VO2 max is een zeer betrouwbare indicator van de conditie. Het heeft echter een groot nadeel, het kan alleen gemeten worden met speciale apparatuur in een laboratorium. Dat is de reden waarom de VO2 max vaak alleen gemeten wordt van professionele atleten.

Tijdens het testen van je VO2 max loop je op een loopband of zit je op een hometrainer. Daarnaast draag je een masker en een hartslagmeter. Het masker is aangesloten aan een apparaat die meet hoeveel zuurstof je in- en uitademt. De intensiteit op de loopband of hometrainer zal langzaam worden langzaam verhoogd zolang het zuurstofverbruik gelijk blijft.

Heb je het plateau bereikt, dan zal het lichaam overschakelen van aeroob naar anaeroob. Het lichaam krijgt dan te weinig zuurstof om verzuring tegen te gaan. Kort na dit schakelpunt zal spiervermoeidheid optreden. Om door te kunnen gaan moet je terug naar een aerobe manier van inspanning.

vo2 max meting

Wat moet mijn VO2 max zijn?

Er bestaat geen standaard VO2 max. Deze zal verschillen per persoon en afhangen van leeftijd, geslacht, fitheid en factoren als hoogte. De VO2 max van een inactieve man zal ongeveer 35 ml/kg/ min zijn. Van een inactieve vrouw ongeveer 28 ml/kg/min. Dit zijn echter gemiddelden.

Sommige manlijke top atleten hebben een VO2 max van wel 85 ml/kg/min, van vrouwen zijn getallen van 77 ml/kg/min bekend.

Voor een man van 25 is een VO2 max goed wanneer deze zit tussen 42,5 en 46,4 ml/kg/min. Voor een vrouw van 25 zit een goede waarde tussen 33 en 36,9 ml/kg/min.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport