Wat is VO2 MAX?

Als fervente sporter of fitnessliefhebber ben je altijd op zoek naar manieren om jezelf uit te dagen. Je wilt je training intensiveren, verder rennen of harder fietsen. Om deze doelen te bereiken, zijn er verschillende indicatoren om te volgen, zoals je hartslag, calorieverbranding en afgelegde afstand. Maar er is één fitheidsmaat die niet zichtbaar is op een sporthorloge: je VO2 max. Toch kan VO2 max heel zinvol zijn. Het biedt waardevolle inzichten in je conditie, zoals je trainingsduur bij een bepaalde intensiteit. In dit artikel gaan we daar verder op door.

een vrouw die een vo2 max test afneemt

Wat is VO2 Max?

VO2 max meet de maximale zuurstofopname tijdens training. Het is een veelgebruikte maatstaf voor atleten en coaches om het uithoudingsvermogen te beoordelen. De eenheid van VO2 max is milliliter zuurstof per minuut per kilogram lichaamsgewicht (ml/kg/min).

Om conditievoortgang te meten, wordt vaak de hartslag gebruikt, maar VO2 max is even effectief, zo niet effectiever. Hoe hoger de zuurstofopname, hoe meer zuurstof naar de spieren gaat, wat vermoeidheid vertraagt.

Na een training verbruikt het lichaam meer zuurstof, wat anders is dan de VO2 max. Verwar VO2 max ook niet met de verzurings- of lactaatdrempel, die meestal optreedt op 50-80% van je VO2 max.

Leestip:
Waarom een hardloophorloge kopen?

Hoe wordt VO2 Max gemeten?

VO2 max is een betrouwbare indicator van conditie, maar kan alleen worden gemeten met speciale apparatuur in een laboratorium. Dit is waarom het voornamelijk bij professionele atleten wordt gemeten.

Tijdens een VO2 max-test loop je op een loopband of fiets je op een hometrainer terwijl je een masker en hartslagmeter draagt. Het masker meet de ingeademde en uitgeademde zuurstof. De intensiteit op de loopband of hometrainer wordt geleidelijk verhoogd terwijl het zuurstofverbruik constant blijft.

Zodra je het plateau bereikt, schakelt je lichaam over van aërobe naar anaërobe inspanning, waarbij er te weinig zuurstof is om verzuring tegen te gaan. Kort na dit omslagpunt treedt spiervermoeidheid op. Om door te gaan, moet je terugschakelen naar aërobe inspanning.

een man die zijn vo2 max waarden laat testen

Wat zijn de gemiddelde waarden?

Er is geen vaste VO2 max die voor iedereen geldt. Het varieert per persoon en wordt beïnvloed door factoren zoals leeftijd, geslacht, fitheid en zelfs de hoogte waarop je traint. Over het algemeen heeft een inactieve man een VO2 max van ongeveer 35 ml/kg/min, terwijl dit voor een inactieve vrouw rond de 28 ml/kg/min ligt. Deze waarden zijn echter gemiddelden.

Topatleten kunnen aanzienlijk hogere VO2 max-waarden hebben, bijvoorbeeld tot wel 85 ml/kg/min voor mannen en 77 ml/kg/min voor vrouwen.

Voor een 25-jarige man wordt een VO2 max als goed beschouwd als het tussen de 42,5 en 46,4 ml/kg/min ligt. Voor een 25-jarige vrouw wordt een goede waarde geschat tussen 33 en 36,9 ml/kg/min. Onthoud echter dat dit slechts richtlijnen zijn en individuele variaties kunnen optreden.