Hoe train je de kuiten?

Hardlopers, voetballers, hockeyspelers en andere sporten die grote afstanden afleggen tijdens hun sport kunnen op den duur te maken krijgen met (spier)pijn in hun kuiten. Om dit te voorkomen is het goed om je kuiten te trainen. Dat kan in de sportschool, maar ook vanuit huis.

oefeningen voor kuiten

Waarom zou ik mijn kuiten trainen

Sporters die hun kuiten en andere beenspieren niet trainen moeten vaak eerder stoppen met hun favoriete bezigheid vanwege aanblijvende blessures. Om ervoor te zorgen dat jij lang meekan als sporter moet jij dus wel aandacht besteden aan het trainen van jouw beenspieren. Daarnaast zorgen goed getrainde benen onder een gespierd bovenlichaam voor een lichaam dat goed in verhouding is.

Hoe vaak moet ik mijn kuiten trainen?

Je kuiten train je eigenlijk sowieso elke dag al door te lopen. De kuiten zijn dus gewend aan een bepaalde belasting. In het feit dat je jouw kuiten elke dag gebruikt schuilt ook een gevaar. Wanneer je jouw kuiten vaak en zwaar traint kan je zware spierpijn ervaren in de dagen na de training. Dit kan ervoor zorgen dat een kleine wandeling naar de bushalte al een zware opgave kan worden. Kijk hier dus mee uit.

Wij raden aan om jouw kuiten maximaal 2 keer per week op 70-80% te trainen met veel herhalingen. Hiermee voorkom je dat jij de volgende dag bijna niet meer kan lopen, maar boek je wel de nodige progressie.

Oefeningen

Voor het trainen van je kuiten hoef je niet naar de sportschool. Vele oefeningen kan je al vanuit huis doen. Moet je een verhoging gebruiken? Denk dan bijvoorbeeld aan de trap of het opstapje in de badkamer.

Kuitheffen

Dit is een bekende oefening en kan op verschillende manieren. Je kan deze oefening eigenlijk overal waar je wil toepassen. Wij geven een aantal varianten:

  • Tweebenig: Ga met de tenen van beide voeten op een verhoging staan. Zorg dat de achterkant van je voeten goed los van de grond zijn. Duw jezelf met je tenen omhoog en neem deze positie een tijdje aan. Kom vervolgens rustig naar beneden en herhaal deze oefening. Als het te makkelijk is kan je in beide handen gewichten vast houden.
  • Eenbenig: Deze oefening gaat hetzelfde als die hiervoor, maar is dan met één been. Houdt dat andere been achter je en zorg ervoor dat deze niet meedoet met de oefening.
  • Gebogen knie: Waarbij je tijdens de andere oefeningen je knie recht houdt, moet je bij deze variant jouw knie buigen. Hiermee train je jouw kuit op een andere manier. Je kuitspieren worden van deze oefening langer waardoor de kans op zweepslagen afneemt.

kuiten trainen

Single leg hops

Deze oefening is erg intensief. Naast dat je hiermee je kuit traint vergroot je ook jouw uithoudingsvermogen. De bedoeling is dat je op één been gaat staan en constant van links naar rechts beweegt. Je kan een lijn op de grond trekken of een laag voorwerp, bijvoorbeeld een schoen, neerleggen om overheen te springen. Spring gedurende 1 minuut van heen en weer over het voorwerp. Wanneer je klaar bent neem je geen rust, maar wissel je van been. Spring nog een keer een minuut heen en weer. Hierna heb je jouw rustmoment. Kan je nog een sessie? Doen!

Hardlopen

Houdt je niet van oefeningen? Dan kan je ook hardlopen. Je traint je kuiten tijdens duurloop en intervaltraining. Om je kuiten meer te trainen kan je gewichten om je enkels hangen of ervoor kiezen om een helling op en af te sprinten.

Relevante en populaire producten

  • Tunturi fitnessmat

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport