Buikspierwiel
In het Nederlands noemen we de ab-wheel ook wel een buikspierwiel. Toch zijn de buikspieren niet de enige spieren die je traint met een ab-wheel. Ook de onderrug, boven rug, schouders, armen en bovenbenen worden bij het regelmatig trainen met een ab wheel versterkt. Al met al is een buikspierwiel dus een heel effectief trainingsmiddel.
Voor het eerst trainen met een ab wheel
Als je voor het eerst met een ab-wheel gaat trainen is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Dit is belangrijk omdat het trainen met een abwheel vrij zwaar is hierdoor liggen blessures en vervelende ongelukken op de loer.
Zeker voor beginners is het aan te raden om gebruik te maken van een hulpmiddel. Denk aan een muur, gewichtje, krat of iets dergelijks. Deze leg je voor je neer ter beveiliging van jezelf. Je voorkomt hiermee dat je wieltje verder doorrolt dan je eigenlijk kan.
Mocht het uiteindelijk te makkelijk zijn en zoek je meer uitdaging? Ga dan verder van je hulpmiddel afzitten.
Het opbouwen van de training
Bij het trainen met een ab-wheel is de houding van je lichaam erg belangrijk. Het is veel waardevoller om een enigszins lichte oefening in een goede houding uit te voeren dan een zware oefening in een verkeerde houding.
Zodra je jouw oefeningen goed uitvoert en goed opbouwt haal je het meeste resultaat.
Zoals gezegd is de houding bij het trainen met een ab-wheel van ongekend belang. Maar waar moet jij opletten? Wat we vaak zien bij sporters is dat ze een bolle rug aannemen. Maar dit is niet de bedoeling. Neem een actieve houding aan en voer de oefening uit met een holle rug.
Verschillende oefeningen
De oefeningen is op verschillende manieren uit te voeren, we nemen een paar varianten met je door:
Roll out
De roll out is de meest gangbare en uitgevoerde variant. Je zit met je knieën op de grond en houdt de abwheel met gestrekte armen recht onder je. Vanuit hier rol je langzaam naar voren tot je niet meer verder kan. Vervolgens rol je met gestrekte armen weer terug naar de startpositie.
Zijwaarts
De startpositie van deze variant is hetzelfde als die van hierboven. Alleen in dit geval rol je niet recht voor je uit maar rol je naar de zijkanten. Bijvoorbeeld 5x uitrollen naar links en vervolgens 5x uitrollen naar rechts.
Staande versie
Deze variant is een zeer zware variant. Het is dan ook belangrijk om te werken met een hulpmiddel die vaststaat. Hierdoor rol je nooit te ver door en voorkom je vervelende ongelukken.
De startpositie van deze oefening is staand waarbij je het abwheel met gestrekte armen vasthebt en voor je voeten plaatst. Vervolgens rol je zover mogelijk naar voren om daarna weer richting startpositie te rollen.
Ab-wheel of buikspierwiel kopen
Er zijn veel verschillende ab wheels te verkrijgen. Wij maken onderscheid in twee types, namelijk: abwheels met voetsteun en abwheels zonder voetsteun.
Abwheels met voetsteun hebben het voordeel dat je meer oefeningen met het apparaat kunt uitvoeren. Denk aan de abwheel walking, leg curl, pikes, knee-ins en plank knee ins.
In beide gevallen is het aan te raden om niet voor de goedkoopste variant te gaan. Dit omdat de handvatten vaak minder stabiel zijn of minder comfortabel aanvoelen.