Do’s and dont’s in de sportschool

Wil jij afvallen, fit worden of gewoon lekker sporten? Ben jij van plan om een abonnement bij de sportschool te nemen? Goed bezig! Een sportschool is natuurlijk de perfecte plek om helemaal in shape te geraken. Maar weet jij wat je wel en niet moet doen in een sportschool? Oftewel: Weet jij de do’s and dont’s in een sportschool? Die vertellen we je in dit artikel.

do's and dont's sportschool

Don’t: Stoor mensen niet

Wanneer jij gaat sporten wil jij je natuurlijk concentreren op jouw oefeningen. Andere sporters willen dit ook. Stoor anderen dus zo min mogelijk. Heeft iemand oortjes in? Deze persoon wil zich hoogstwaarschijnlijk afsluiten voor anderen en staat even niet open voor gesprekken. Ben jij bezig met een oefening? Ga niet hard kreunen of geluid maken. Dit leidt anderen af van hun bezigheden. Laat dus ook gewichten niet keihard vallen tijdens het sporten.

Don’t: Handdoek thuislaten/niet schoonmaken.

Iedereen zweet in de sportschool. Jij niet? Dan ben je niet hard genoeg aan het trainen. Neem een handdoek mee om over de zitting of rugleuning van een apparaat te leggen. Wanneer jouw oefening erop zit kan je met de handdoek het vocht wegvegen. Heb je veel gezweet? Dit is natuurlijk niet erg, maar laat het apparaat wel schoon achter. In sportscholen zijn vaak wel papieren doeken en schoonmaakmiddelen of iets dergelijks te vinden.

Don’t: Apparaat onnodig bezet houden

Vaak ben jij niet alleen in de sportschool. De kans is groot dat één van de andere bezoekers graag gebruik wil maken van het apparaat waar jij mee bezig bent. Dit betekent niet dat jij je oefeningen zo snel mogelijk moet voltooien of gaan afraffelen, maar ga niet onnodig lang op een apparaat zitten. Ga niet gebiologeerd appen, facebooken of andere dingen doen. Concentreer je op je oefening, maak je oefening zorgvuldig af, verschoon het apparaat en geef andere sporter de gelegenheid om hun ding te doen.

do's en dont's sportschool

Do: Afstand houden

Sinds de corona crisis is deze tip nog belangrijker dan daarvoor. Zijn er twee van de acht loopbanden bezet? Zorg er dan voor dat je minstens één loopband afstand houdt van de andere sporters. Dit kan als het druk is niet altijd, maar onthoud het toch. Andere sporters zullen die waarderen.

Do: Spullen terugleggen

Pak jij een matje, dumbbels, gewichten of andere voorwerpen om mee te sporten? Ben je klaar met sporten? Leg deze voorwerpen dan terug op de juiste plek. Het is voor andere sporters namelijk nogal een irritatie puntje als zij iets zoeken maar het niet kunnen vinden.

Do: Deo spuiten

Deo spuiten voor je gaat sporten klinkt misschien onnodig, maar is erg prettig voor andere sporters. Wanneer je sport zal het oude zweet namelijk stank veroorzaken. Stop een bus deo in je tas en spuit even wat onder je oksel voor en na het sporten.

Do: Respecteer andere sporters

Respect is overal en altijd belangrijk. Geef anderen de tijd en ruimte om te sporten. Maak mensen die iets verkeerd doen niet belachelijk. Trap anderen die eventueel minder in shape zijn dan jij niet de grond in. Ga met respect om met andere sporters. Zo blijft de sfeer in de sportschool prettig en kan iedereen op zijn of haar gemak sporten.

Gerelateerde producten

  • Dikke fitness mat
  • PU vaste halterstang (30kg)
  • Rucanor Fitnessbal – Ø 65 cm – Grijs

Misschien vind je dit ook interessant?