Welke fitness groepslessen zijn geschikt voor afvallen?

Het is weer januari, de maand waarin veel mensen zich beseffen dat ze wel wat kilootjes kwijt zouden willen raken. De feestdagen zijn voorbij, de lente is in aantocht, er moet weer aan de lijn gewerkt worden! Dit is de reden dat ieder jaar vele mensen zich inschrijven bij een sportschool of fitnesscentrum. Veel mensen doen dit echter met tegenzin. Ten eerste omdat ze vaak niet weten waar en hoe ze moeten beginnen, en ten tweede kunnen al die apparaten en gewichten nogal imponerend overkomen.

groepslessen om af te vallen

Maar om af te vallen ben je niet beperkt tot dumbells, roeimachines of loopbanden. Je kunt namelijk ook heel goed afvallen door groepslessen te volgen. De eerste stap is misschien groot om deel te nemen, maar het went snel en je zult snel het resultaat zien!

Waarom groepslessen geschikt zijn voor afvallen

Groepslessen worden over het algemeen vooral gevolgd door vrouwen, mannen die naar de sportschool gaan hangen liever rond bij de gewichten. Maar ook voor mannen zijn er genoeg groepslessen die leuk zijn om te volgen en waarbij je ook gewicht verliest. Groepslessen die geschikt zijn om mee af te vallen zijn onder andere: RPM, SH’Bam, Spinning, Zumba, Bodypump en Bodyshape.

Een van de redenen waarom groepslessen zo goed helpen om af te vallen is omdat ze zo intensief zijn. Je verbrandt hierdoor veel calorieën en het zorgt voor een zogenaamde afterburn; je lichaam is nog lange tijd na een training in een verhoogd metabolisme. Laat je als beginnende sporter niet ontmoedigen door de intensiteit. Je zult in het begin moeite hebben om te volgen en om het vol te houden. Hou in je achterhoofd dat iedereen moeite had in het begin, de eerste keren is het gewoon volhouden. Hier komt ook een andere reden van de populariteit van groepslessen naar voren; je doet het samen met anderen. Medesporters kunnen je motiveren, niet alleen tijdens de les, maar ook om de volgende keer weer te gaan. Het maakt het bovendien leuker en gezelliger. Om af te kunnen vallen en structureel op gezond gewicht te blijven, is sporten over langere tijd nodig. Als je sporten leuk vindt, zul je het langer volhouden.

groepslessen afvallen

Hoe werkt het afvallen met groepslessen?

Het principe van afvallen is vrij eenvoudig; meer energie verbranden dan je consumeert. Om af te vallen moet je dus bewegen en goed op je eetpatroon letten. Groepslessen zijn zeer geschikt om mee af te vallen vanwege de hoge intensiteit van bewegen. Bij sommige lessen wordt ook gebruik gemaakt van gewichten, zoals bij bodypump of Crossfit. Hierdoor wordt de intensiteit nog meer vergroot. De lessen zorgen er niet alleen voor dat er energie verbrandt wordt, je conditie zal tevens verbeteren en er zal spiergroei ontstaan. Meer spieren vragen om meer energie, hierdoor zul je ook sneller afvallen. Schrik niet af bij de term spiergroei; je zult van groepslessen zeker geen bodybuilder worden.
Wanneer je conditie beter wordt is het de bedoeling dat je de les zwaarder maakt voor jezelf. Je zult progressief moeten trainen om te blijven afvallen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld meer gewicht gebruikt tijdens bodypump, of dat je bij spinning de fiets zwaarder afstelt.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport