Wat is droogtrainen?

Ben jij van plan om fitter te worden of ben jij hier al mee bezig? Wil jij jouzelf droogtrainen of heb je wel eens van deze term gehoord, maar weet je de betekenis niet? Wij zijn er om je te helpen en zullen dat dus duidelijk maken. Droogtrainen is een manier van sporten en voeding innemen waardoor je vetpercentage zakt terwijl je spiermasse zoveel mogelijk in stand blijft. Wil jij alles weten over droogtrainen en ontvang jij graag tips over hoe je dit kan doen? In dit artikel vertellen we het.

wat is droogtrainen

Wat is droogtrainen precies?

Droogtrainen is dus het verlagen van je vetpercentage en het in stand houden van je spiermassa. Hierdoor worden je spier beter zichtbaar en lijk jij veel strakker, oftewel droger. Droogtrainen wordt ook wel ‘cutten’ genoemd? Maar wat is de juiste manier om droog te trainen? Waar let je op? Wat doe je wel en wat doe je niet? Droog trainen kan zwaar zijn. Je calorie inname mag niet te hoog zijn en je zal hard en regelmatig moeten trainen.

Starten met droogtrainen

Om droog te trainen kun je het volgende doen:

  • Minder calorieën te eten.
  • Intensiever sporten dan dat je al doet.
  • Beter letten op het innemen van vetten, eiwitten en koolhydraten qua verdeling.
  • De inname van vetten, eiwitten en koolhydraten qua timing.

Des te meer en beter je deze vier zaken uitvoert, hoe sneller je resultaat zal zien. Zoals je wellicht is opgevallen zijn drie van de vier aandachtspunten gebaseerd op voeding. Het is dus een inkoppertje dat de juiste voeding en momenten van voedingsinname erg belangrijk is bij het droog trainen.

Calorie inname omlaag

Afhankelijk van jouw lengte, gewicht, verbranding en een aantal andere zaken mag jij een bepaald aantal calorieën eten. Gemiddeld ligt dit aantal voor mannen op 2500 per dag. Vrouwen mogen gemiddeld 2000 calorieën per dag innemen. Door structureel onder dit aantal te gaan zitten zal jouw vetpercentage dalen. Te weinig calorieën is ook niet verstandig. Wij raden aan om 250 tot 500 calorieën onder je dagelijks hoeveelheid te gaan zitten.

Beter letten op innemen van macro’s.

Vetten, eiwitten en koolhydraten (samen ook wel macro’s genoemd) zijn belangrijk voor je spiergroei en het vet dat wordt opgeslagen. Door deze voedingsstoffen over de dag goed te verdelen zorg je ervoor dat jouw lichaam dat doet wat jij graag wil. Zorg ervoor dat je altijd meer koolhydraten en eiwitten eet dan vetten. Houdt de koolhydraten en eiwitten in balans. Zorg ervoor dat het verschil tussen deze twee voedingsstoffen nooit meer dan 20% wordt.

droogtrainen

Betere timing macro inname

Wanneer neem je welke voedingsstoffen? Dat klinkt wellicht erg onbelangrijk, maar is zeer essentieel voor het proces. Eet nooit vlak voor of na het slapen nog iets met relatief veel koolhydraten. Die komt de verbranding die tijdens de nachtrust of in de ochtend plaatsvindt niet ten goede. Het is beter om te ontbijten met eiwitten en wat gezonde vetten. Koolhydraten zijn geschikt als avondeten of als maaltijd voorafgaand aan het sporten.

Intensiever trainen

Naast voeding is trainen ook erg belangrijk om droog te worden. Trainen met een hoge hartslag is belangrijk en zorgt voor de maximale vetverbranding. Train dus met korte pauzes. We raden aan om maximaal en ongeveer 30 seconden rust te nemen tussen je sets. Zo zorg je ervoor dat hartslag hoog blijft, jouw verbranding in werking blijft en jouw spiermassa in stand blijft. Perfect dus. Meer herhalingen is tijdens het droogtrainen niet per se nodig. Dat is een fabel.

Misschien vind je dit ook interessant?