Wat bedoelen ze met tops?

Ben je op dit moment darten aan het kijken en hoor je commentatoren, experts, verslaggevers, vrienden en familie het hebben over tops? Wil je weten wat tops betekent, wat dit inhoudt en wanneer je deze gooit? In dit artikel nemen we het met je door.

tops

Dubbel 20

Een dartbord bestaat uit verschillende delen, namelijk:

  • Bull’s eye
  • Bull
  • Single ring
  • Double ring
  • Triple ring

De double ring, ook wel de dubbel ring genoemd is de buitenste ring. Dit zijn kleine vakjes op het dartbord die vergeleken met de single ring afwijkend van kleur zijn. Elk getal bestaat uit een single ring, dubble ring en triple ring. Zo ook het getal 20. Dit is het getal waar het vaakst op gemikt wordt. Dit omdat als je de triple 20 weet te raken je het maximale aantal punten weet te gooien. Maar naast dat is de dubbel 20 de favoriete dubbel van veel darters. Deze dubbel heeft ook een bijnaam, namelijk tops.

Met tops wordt dus de dubbel 20 genoemd.

Uitgooien

Een dartgame begint altijd met 501. Bedoeling van het spel is om als eerste op 0 uit te komen. Dit kan door met zo min mogelijk pijlen zo snel mogelijk op een uitgooi terecht te komen. Met een uitgooi wordt bedoeld dat je een mogelijkheid hebt om een dubbel te raken. Je kunt namelijk alleen een game, set of wedstrijd naar je toe trekken door de laatste pijl in de dubbel te mikken.

Om je wat meer inzicht te geven nemen we een voorbeeld met je door.

Stel je hebt aan het begin van je beurt een puntentotaal van 60. In dat geval kun je op heel veel verschillende manieren uitgooien. Eén van die manier is door eerst de single 20 te raken en vervolgens een pijl in de tops (dubbel 20) te gooien.

Misschien interessant?