Hoeveel geld levert een 9-darter op?

Elke darterspeler hoop ooit in zijn carrière een negen darter op een groot podium te gooien. Helaas is dit maar voor heel weinig spelers weggelegd. Het gooien van een perfecte leg levert eeuwige roem, een hoge status en een mooi bedrag aan prijzengeld op. Dit bedrag verschilt per podium. Bent u benieuwd hoeveel geld darters winnen met het gooien van negen perfecte pijlen? In dit artikel leggen we het uit.

prijzengeld nine darter

Wat is een negen darter?

Een negen darter is het uitgooien van een 501 leg in negen pijlen. Dit is de snelste manier om dit te doen en vergt dus negen perfecte pijlen. Er zijn bijna 4.000 manieren te bedenken om een 501 leg in negen pijlen uit te gooien, maar de meest bruikbare is door eerst zes keer triple 20 te gooien. Wanneer dit knappe staaltje werk gelukt is, blijven er 141 punten over. Deze score wordt vaak afgemaakt met een triple 20, triple 19 en dubbel 12. Negen darters zijn tegenwoordig iets gebruikelijker dan enkele decennia geleden, maar blijven zeer speciaal.

Legendarische 9-darters

De dartsport kent vele legendarische 9-darters. De allereerste negen darter tijdens een tv-toernooi kwam in 1984 op naam van Engelsman John Lowe. Dit kunstje leverde hem een astronomisch bedrag op, maar daar vertellen we later meer over. Door de jaren heen hebben Phill Taylor (20), Raymond van Barneveld (9), en Michael van Gerwen (7) al regelmatig een negen darter weten te voltooien. Allen uniek, enkele zelfs legendarisch. Eén van de meeste legendarische negen darts-momenten was die van Michael van Gerwen. Hij slaagde er bijna in om twee negen darts achter elkaar te gooien. Iets dat tot op heden nog niemand gelukt is. Bekijk de beelden van het prachtige moment, met 17(!) perfecte pijlen achter elkaar, hieronder:

Prijzengeld negen darter

De allereerste negen darten op televisie was dus van dart legende John Lowe. Hij kreeg hier maar liefst 102.000 pond voor. Een werkelijk astronomisch bedrag. De prijzen voor een negen darter variëren momenteel erg per toernooi. Een negen darten op het Wereldkampioenschap darten van de PDC levert momenteel 52.000 pond op. Een leuke bonus.

Kooptips

  • Unicorn Eclipse Pro – Dartbord | De Unicorn Eclipse Pro is het dartbord wat je bij grote televisie toernooien ziet. Dit bord is gemaakt van het beste Sisal materiaal, heeft een ongekend hoge dichtheid en is tot in de details uitgewerkt.
  • Winmau Blade 5 Bristle – Dartbord | Winmau is zonder meer één van de grootste dartbord merken. De Winmau Blade 5 heeft een hoge dichtheid en heeft een goed herstellend vermogen. De kans op een bouncher bij dit type bord is dan ook vrijwel nihil.
  • ABC Darts – Dartpijlen professioneel | Deze prachtige dartpijlen zijn geschikt voor wedstrijden en recreatief niveau. Het setje met driepijlen wordt geleverd met shafts, flights en een handig opbergmapje.
  • Harrows Steeltip Black Ice 23 GR – 90% Tungsten | Deze Tungsten dartpijlen van Harrows worden door veel darters als zeer goed beoordeeld. Met name de grip en de controle kan op veel positieve reacties rekenen.

Misschien interessant?