Dartbord kopen: waar moet je op letten?

Ben je een fanatiek dart liefhebber en ben je toe aan een nieuw dartbord? Of ben je een beginnend darter die voor het eerst een dartbord gaat aanschaffen? Ben je benieuwd waar je op moet letten op het moment dat je een dartbord koopt? In dit artikel nemen we tips, tricks en aandachtspunten met je door.

dartbord kopen

Waarom is een goed dartbord belangrijk?

Wat we vaak zien is dat beginnend darters voor een goedkoop bord kiezen. Vaak vinden zij de dartpijlen belangrijker dan de kwaliteit van het bord. Echter is het in onze ogen belangrijker om een goed bord in het bezit te hebben. Dit heeft meerdere redenen, allereerst is het zo dat je hier veel langer meedoet. En ten tweede is het zo dat een goed dartbord tot in de details is uitgewerkt. Nu lijkt dat allemaal niet zo interessant. Maar in de praktijk blijkt dat dit in positieve zin bijdraagt aan het niveau van je spel.

Dichtheid van het dartbord

Je wilt bij het darten zoveel mogelijk bouncers voorkomen. Bounchers zijn pijlen die via het bord op de grond vallen. Een kwalitatief goed dartbord heeft een hoge dichtheid. Deze dichtheid zorgt ervoor dat de pijlen eerder en beter ‘gevat’ worden. Daardoor is de kans op een bouncher een stuk kleiner.

dartbord kopen: waar moet je op letten?

Snel genezend bord

Elke pijl die je in het bord gooit zorgt voor een klein gaatje. Een kwalitatief goed speeloppervlak weet dit gaatje snel te herstellen.

Een snel herstellend speeloppervlak draagt bij aan het speelplezier. Allereerst is het zo dat je langer met het dartbord kunt doen. En ten tweede is het zo dat je de kans op een bouncher verkleint. Dit omdat de originele staat van het bord behouden blijft. Hierdoor wordt de punt van de pijl niet van richting veranderd. Plus daarbij wordt de pijl eerder en sneller ‘gevat’.

Als je een kwalitatief, snel en zelf genezend bord wilt aanschaffen, dan raden we aan om op zoek te gaan naar een Sisal bord. Sisal is een tropisch vezel waar over het algemeen de betere dartborden mee zijn uitgerust.

Geen nietjes

Er zijn dartborden waarbij de bedrading met nietjes is vastgemaakt. Echter is dat niet optimaal. Dit omdat het ballast is en een plek is waar de pijl niet doorheen kan. Als je het heel plat vertaald heeft een dartbord zonder nietjes een groter speeloppervlak. De kans op een boucher neemt hierdoor aanzienlijk af.

Driehoekige bedrading

Het advies is om te zoeken naar een bord met driehoekige bedrading. Mocht de pijl in de buurt van de bedrading komen, dan zal het door de vorm van de bedrading, richting het scoringsgebied worden geloodst. Dit kan net het verschil tussen een bouncher en een triple 20 zijn.

Kooptips

  • Unicorn Eclipse Pro – Dartbord | De Unicorn Eclipse Pro is het dartbord wat je bij grote televisie toernooien ziet. Dit bord is gemaakt van het beste Sisal materiaal, heeft een ongekend hoge dichtheid en is tot in de details uitgewerkt.
  • Winmau Blade 5 Bristle – Dartbord | Winmau is zonder meer één van de grootste dartbord merken. De Winmau Blade 5 heeft een hoge dichtheid en heeft een goed herstellend vermogen. De kans op een bouncher bij dit type bord is dan ook vrijwel nihil.

Misschien interessant?