Hoe hoog hangt een dartbord?

Als beginnende darter of iemand die graag naar dartwedstrijden kijkt, ben je wellicht benieuwd naar de juiste hoogte waarop een dartbord moet hangen. Het is belangrijk dat elk dartbord op dezelfde hoogte wordt opgehangen om het spel eerlijk en volgens de regels te laten verlopen. In dit artikel delen we alle belangrijke informatie die je moet weten over een dartbord.

een dartbord die op precies de juiste hoogte hangt

Hoe ziet een dartbord eruit?

Een dartbord heeft een kenmerkende vorm en bestaat uit verschillende vakken. Hier is hoe een dartbord eruit ziet:

  • Zwarte rand: De buitenste ring van het dartbord, waar een pijl geen punten oplevert.
  • Rood/groen gekleurde kleine vakjes: Deze vakjes staan bekend als doubles, waarbij het aantal punten vermenigvuldigd wordt met twee.
  • Witte of zwarte vakken: De kleur en de ijzerdraden geven aan in welk vak de pijl terechtkomt. Het aantal punten dat aan de strook verbonden is, wordt toegekend.
  • Rood/groen gekleurde kleine vakjes: Deze cirkelvormige band bestaat uit triples, waarbij het aantal punten vermenigvuldigd wordt met drie.
  • Witte of zwarte vakken: Deze vakken vertegenwoordigen enkele punten en tellen één keer mee.
  • Single en double bull: Het dartbord heeft een kleine groene cirkel die 25 punten oplevert, bekend als de single bull. In het midden bevindt zich de roos, met een rode kleur en een waarde van 50 punten, bekend als de double bull.

Het dartbord heeft doorgaans een diameter van ongeveer 451 millimeter, hoewel volgens de BDO (British Darts Organisation) een afwijking van ongeveer 3 millimeter is toegestaan.

Hoe hoog moet je een dartbord hangen?

Een dartbord moet op een hoogte worden opgehangen waarbij het midden van de roos (het rode rondje) op een hoogte van 173 centimeter komt te hangen. Deze hoogte wordt wereldwijd gehanteerd en zorgt voor een consistente speelervaring. Bij het ophangen van een dartbord worden doorgaans drie schroeven gebruikt om het bord stevig aan de muur te bevestigen.

Gooiafstand bij een dartbord: Hoe ver sta je?

Wat betreft de afstand waarop je moet gooien, is het belangrijk om te weten dat de speler zich op een afstand van 2,37 meter van het dartbord moet bevinden. Dit betekent dat het lichaam van de speler zich niet voorbij deze lijn mag bevinden. Zolang de voeten achter de lijn staan, kan de werpende speler zo ver naar voren leunen als gewenst. Dit zorgt voor de juiste afstand en positie tijdens het gooien van de darts.