Hoe werkt darten?

Ben je een groot sportliefhebber maar heb je geen idee hoe darten werkt? Vraag jij je af hoe het spel van professioneel darten eruit ziet? In dit artikel leggen we dat haarfijn aan je uit!

spelregels darten

Begin score

Elke game begint met 501. Wanneer je als darter als eerste op 0 uitkomt heb je de game gewonnen. Een game is van essentieel belang, dit omdat deze nodig zijn om sets en uiteindelijk wedstrijden te winnen.

Uit hoeveel sets een wedstrijd bestaat is afhankelijk van de toernooiopzet.

Zo hoog mogelijk scoren

Om zo snel mogelijk op 0 uit te komen is het dus zaak om zo hoog mogelijke scores neer te zetten! De hoogst mogelijke score die je kunt zetten is 180. Om dit puntenaantal bij elkaar te gooien dien je 3 pijlen in de triple 20 te gooien.

Triple, dubbel en singel

Een dartbord bestaat per cijfer uit meerdere vlakken. Zo heb je een triple vlak, dubbel vlak en een singel vlak. Het verschil tussen deze vlakken is het aantal punten dat je krijgt per pijl. De rekensom hierachter is heel eenvoudig.

  • Triple staat voor 3 keer het getal
  • Dubbel voor 2 keer het getal
  • Single voor 1 keer het geval

Dat betekent dus dat wanneer je triple 1 gooit, je met één pijl 3 punten van het totaal kunt aftrekken.

Bull en bullseye

Daarnaast heb je nog de bull en de bull’s eye. Deze bevinden zich in het midden van het bord. Het rode middelste vakje is de bull’s eye en het groene vlak erom heen is de bull.

Mocht je de pijl in de bull’s eye gooien dan mag je 50 punten van het totaal aftrekken. Gooi je in de groene cirkel daaromheen? Dan is dat goed voor 25 punten.

Uitgooien op de dubbel

Zoals gezegd is het zaak om zo snel mogelijk van 501 naar 0 te gaan. Echter is het heel belangrijk om te weten dat je alleen uit kunt gooien op een dubbel. Dat betekent dus dat wanneer je 20 over hebt je de 0 kunt bereiken door dubbel 10 te gooien.

Mocht je 50 overhebben met nog 1 pijl in de handen. Dan kun je ook proberen om de bull’s eye te raken.

Kooptips

  • Unicorn Eclipse Pro – Dartbord | De Unicorn Eclipse Pro is het dartbord wat je bij grote televisie toernooien ziet. Dit bord is gemaakt van het beste Sisal materiaal, heeft een ongekend hoge dichtheid en is tot in de details uitgewerkt.
  • Winmau Blade 5 Bristle – Dartbord | Winmau is zonder meer één van de grootste dartbord merken. De Winmau Blade 5 heeft een hoge dichtheid en heeft een goed herstellend vermogen. De kans op een bouncher bij dit type bord is dan ook vrijwel nihil.
  • ABC Darts – Dartpijlen professioneel | Deze prachtige dartpijlen zijn geschikt voor wedstrijden en recreatief niveau. Het setje met driepijlen wordt geleverd met shafts, flights en een handig opbergmapje.
  • Harrows Steeltip Black Ice 23 GR – 90% Tungsten | Deze Tungsten dartpijlen van Harrows worden door veel darters als zeer goed beoordeeld. Met name de grip en de controle kan op veel positieve reacties rekenen.

Misschien interessant?

Scherp geprijsde Actiesets