Verschillende soorten dart spellen

Ben je een groot dart fanaat en ben je opzoek naar wat spel variatie? Wil je een keer een ander spel spelen dan het reguliere dartspel? In dit artikel nemen we een paar leuke dart spellen met je door.

dart spellen

Golf

Dit spel kun je, indien gewenst met meerdere personen spelen. Bedoeling is dat je de getallen 1 tot en met 9 of 1 tot en met 18 op het bord schrijft. Als je dit met golf vergelijkt dan zit dit zogenaamde holes. Je begint dus bij één en eindigt bij negen of achttien.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten hoe de puntentelling eruitziet. Deze is hieronder opgesomd.

 • Dubbel = 1 punt
 • Trippel = 2 punten
 • Kleine enkel = 3 punten
 • Grote enkel = 4 punten
 • Een misser = 5 punten

Nu je op de hoogte bent van de puntentelling is het belangrijk om te weten dat het de bedoeling is om zo min mogelijk punten binnen te slepen. Dus hoe minder punten je hebt, hoe beter het is.

Bij elke beurt heb je 3 pijlen. Zij het dat de laatst gegooide pijl voor je score geldt. Mocht je de eerste pijl al in de dubbel gooien, dan is het raadzaam om het hierbij te laten. Dit omdat er geen betere score mogelijk is.

Scram

Bij het dartspel Scram ben je een tweetal spelers nodig. Eén van die spelers is de stopper en de andere speler is de scoorder. De bedoeling van het spel is vrij simpel. De stopper probeert het de scoorder zo moeilijk mogelijk te maken. Dit doet hij door de pijlen in het bord te gooien. Elk cijfer wat hij raakt heeft consequenties voor de scoorder. Het betekent namelijk dat de scoorder in die specifieke getallen geen punten kan verzamelen.

Om je wat meer inzicht te geven nemen we een voorbeeld met je door.

 • Stopper: gooit in zijn eerste worp 20, 1 en 18
 • Scoorder: kan alleen nog punten halen in de overige getallen

De rollen zullen omdraaien zodra de stopper alle mogelijke cijfers + bull heeft weten te raken.

Degene die vervolgens de meeste punten heeft behaald (als scoorder) heeft gewonnen.

verschillende dart spellen

Voetbal

Veel darters zijn voetbalfanaat. En dat komt in dit geval goed uit. Dit omdat er ook het dartspel ‘voetbal’ bestaat. We leggen in het kort aan je uit hoe dit werkt.

Het voetbaldartspel kan met elk gewenst aantal darters gespeeld worden. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de Bull als bal fungeert. Net als bij voetbal is het de bedoeling om zoveel mogelijk punten te scoren. Echter heb je daar wel de bal voor nodig. Zodoende begint het spel altijd met het gooien op de Bull. Degene die de Bull als eerste weet te raken heeft de bal in z’n bezit en kan zich opmaken voor het scoren van punten. Dit doet hij door zijn pijlen in de dubbel te gooien. Als ‘bal bezittende’ ploeg is het dus de bedoeling om zoveel mogelijk dubbels te gooien. Elke dubbel die je weet te raken is goed voor één punt.

Echter heb je ook te maken met een tegenstander. De tegenstander probeert je namelijk van de bal te krijgen. Dit kan degene doen door de Bull te raken. Zodra de tegenstander dat voor elkaar krijgt draaien de rollen om.

De speler die als eerste 10 doelpunten maakt heeft het voetbalspel gewonnen

Sudden death

Het spel Sudden death is het beste te spelen met minimaal 5 spelers. Bedoeling is heel eenvoudig. Elke speler heeft drie pijlen in zijn bezit en gooit één voor één een zo’n hoog mogelijke score. Degene die de laagste score heeft gegooid valt vervolgens af. Dit doe je net zo lang door totdat er een winnaar is.

1001 andersom

Het spel ‘1001 andersom’ speel je met minimaal 2 personen. Bedoeling is om zo min mogelijk punten te scoren. Het gaat als volgt in z’n werk. Je begint op 0 en bouwt op richting de 1001. Gooi je naast het bord of gooi je een bouncher dan dien je 60 punten aan je totaal toe te voegen. Niet erg wenselijk aangezien het de bedoeling is om zo min mogelijk punten binnen te slepen.

Zodra één van de spelers het puntenaantal 1001 weet te bereiken is het spel afgelopen. In dat geval moet er naar de scores van alle spelers gekeken worden. Degene met de minste punten heeft gewonnen.

Vooraf zal je misschien denken dat dit spel ellenlang duurt. Maar in de praktijk valt dat reuze mee. Dit omdat er veel spelers zijn die hun pijlen op de 1 zullen richten. Echter liggen daar hoge getallen als 20 en 18 naast. Hierdoor loopt het puntenaantal sneller op dan je denkt.

Kooptips

 • Unicorn Eclipse Pro – Dartbord | De Unicorn Eclipse Pro is het dartbord wat je bij grote televisie toernooien ziet. Dit bord is gemaakt van het beste Sisal materiaal, heeft een ongekend hoge dichtheid en is tot in de details uitgewerkt.
 • Winmau Blade 5 Bristle – Dartbord | Winmau is zonder meer één van de grootste dartbord merken. De Winmau Blade 5 heeft een hoge dichtheid en heeft een goed herstellend vermogen. De kans op een bouncher bij dit type bord is dan ook vrijwel nihil.
 • ABC Darts – Dartpijlen professioneel | Deze prachtige dartpijlen zijn geschikt voor wedstrijden en recreatief niveau. Het setje met driepijlen wordt geleverd met shafts, flights en een handig opbergmapje.
 • Harrows Steeltip Black Ice 23 GR – 90% Tungsten | Deze Tungsten dartpijlen van Harrows worden door veel darters als zeer goed beoordeeld. Met name de grip en de controle kan op veel positieve reacties rekenen.

Misschien interessant?