Dartpijlen kopen: waar moet je op letten?

Ben je een ervaren darter en opzoek naar nieuwe dartpijlen? Of start je net met darten en wil je weten waar je op moet letten bij het kopen van dartpijlen? In dit artikel nemen we tips, tricks en aandachtspunten met je door.

dartpijlen kopen

Dartpijlen kopen

Dartpijlen worden over het algemeen als sets verkocht. Dat betekent dat je niet één losse pijl krijgen kunt. Een set bestaat namelijk uit drie dezelfde pijlen.

Onderdelen van een dartpijl

Soms wordt er gedacht dat een dartpijl uit één geheel bestaat. Echter is dat niet het geval. Een dartpijl bestaat namelijk uit vier losse onderdelen. Elk onderdeel heeft z’n functie en z’n werking. We nemen het met je door.

Tips kopen dartpijl

Dartpunt

De punt van de pijl is hetgeen wat in het bord terecht komt. De punt van de pijl is vaak gemaakt van metaal of plastic en kent meerdere varianten, namelijk:

  • Standaard dartpunt
  • Lastergrip dartpunt
  • Grip dartpunt

Standaard dartpunten

Een standaard dartpunt is de meest voorkomende punt. Van zichzelf is de punt van de dart zwart. Echter zijn er ook punten die voorzien zijn gouden of zilveren laklaag. Nadeel van deze laag is dat het de punt gladder maakt. Hierdoor heeft de punt minder grip en is de kans dat deze uit het bord valt het grootst.

Lasergrip punt

De lasergrip punt is een punt die voorzien is van allerlei dunne lijntjes. Deze lijntjes zorgen, zeker in vergelijking met de standaard grip, voor extra grip. Hierdoor is de kans dat de dartpijl uit het bord valt een stuk kleiner. Het nadeel van de lasergrip punt is dat je dartbord en je dartpunt eerder slijt. Hierdoor is zowel het bord als het dartpunt eerder aan vervanging toe.

Grip dartpunt

Grip dartpunten zijn in twee categorieën te verdelen. Zo heb je de ringed grip en de spiral grip. Beide punten zorgen voor grip in het bord maar zorgen ook voor vinger grip. Nadeel van dit type punt is dat deze erg bewerkt is. Daardoor is de punt vrij kwetsbaar en slijt die, in vergelijking met de andere punten, erg snel.

Lengte van een dartpunt

Dartpunten zijn er in diverse lengtes. Over het algemeen zit er een 32mm of een 35mm dartpunt aan een dartpijl. Dit merk je wanneer je een dart in het bord gooit. Zit de gehele punt in het bord dan is de kans groot dat jij deze standaardlengte aan je pijl hebt. Nadeel hiervan is dat je weinig ruimte hebt om er een pijl naast te gooien. Met een langere punt komt de barrel verder van het bord te staan waardoor het makkelijker wordt om er een pijl naast te gooien. Zij het dat dit ook weer afhankelijk is van het type barrel dat je hebt. Heb je bijvoorbeeld een hele brede barrel dan is dat lastiger dan bij een slanke barrel.

Ook heeft de lengte van je dartpunt invloed op de stand in het bord. Doorgaans komen deze er iets schuiner in te staan. Zij het dat de diverse verschillen in shafts en barrels dit ook weer kunnen corrigeren.

aandachtspunten aanschaffen dartpijlen

Barrel

De barrel is het gedeelte waar je de pijl vasthoudt. Dit onderdeel is in veel varianten te krijgen en bestaat vaak uit koper of staal. Bij het bepalen van de juiste barrel is het belangrijk om te weten of je een dartpijl met of zonder grip wilt. Ons advies is, zeker wanneer je last hebt van zweethanden, om voor een variant met grip te gaan.

Ook de dikte van de barrel is belangrijk. Hetgeen wat je aanschaft is erg persoonsgebonden. Zij het dat de Tungsten dartpijl de meest verkochte is onder de wat gevorderde darter. De Tungsten is een vrij slank model, zeker als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld brass darts.

Shaft

De shaft verbindt de barrel en de flight aan elkaar. Het tussenstuk is in allerlei kleuren, van verschillende materialen en in diverse maten te krijgen. Zo zijn er korte shafts, medium shafts en langs shafts. In theorie is het zo dat een kleine shaft de dart schuiner omhoog laat staan dan de lange shaft. Echter is dat ook weer afhankelijk van hoe je dart. Ons advies is om hier mee te spelen. Probeer dus verschillende shafts uit en bepaal zelf wat voor jou het beste werkt.

Flight

De flight zit aan het uiteinde van de dart. Deze zit geklemd in de shaft en zorgt dat de dart stabiel blijft. De flight is het meest kwetsbare deel van een dart en is te krijgen in twee verschillende vormen. Zo heb je de standaard vorm en de kleine vorm. De meeste darters darten met de standaardvorm. Zij het dat dit betekent dat dit voor jou ook het beste is. Vaak is dit gewoon proberen en kijken wat het beste bij jou past.

Zoals gezegd is de flight vrij kwetsbaar. Om te voorkomen dat je elke week nieuwe flights nodig bent adviseren we om een flight met een hoog micron te kopen. Hoe hoger het aantal micron, hoe sterker de flight en hoe langer je er plezier van hebt. Het aantal micron in een flight varieert tussen de 75 en 180.

Misschien interessant?