Waarom gooien spelers soms op 19 ipv 20

Ben jij een beginnend dart speler en/of kijk je wel eens naar een dart wedstrijd? Vraag jij je af waarom sommige spelers soms triple 19 in plaats van triple 20 proberen te gooien? Voor het gooien van triple 19 kunnen vele redenen zijn. Ben jij benieuwd naar waarom darters dit doen? In dit artikel vertellen we alle mogelijkheden. Blijf dus vooral even lezen.

waarom triple 19

Persoonlijke voorkeur

Sommige darters gooien nou eenmaal liever onderin dan bovenin het dartbord. Hierdoor gooien zij liever driemaal op de triple 19 dan dat zij proberen 180 te gooien. Wanneer het lukt om driemaal triple 19 te raken hebben zij een score van 171 punten die zij van hun totaal mogen halen. Dit is natuurlijk minder dan drie keer 20, maar nog altijd een topscore.

Blokkade

Spelers die de pijl onder de triple 20 gooien hebben vaak hinder van de pijl. Dit hangt af van hoe de pijl het bord staat natuurlijk, maar zorgt er wel voor dat ze liever doorspelen op triple 19. Zo hebben zij vrij baan en hoeven ze niet om een pijl heen te gooien. Het komt regelmatig voor, Michael van Gerwen is één van de spelers die dit vaak doet, dat een speler die triple 20 en triple 19 mist en denkt last te gaan hebben van die pijlen, dat er wordt doorgeschakeld naar triple 18.

Bang voor bouncer

Wanneer een speler twee of één pijlen in de gewenste triple 20 heeft zitten kan hij ervoor kiezen om te switchen uit angst voor een bouncer. Dit kan zijn als de pijl(en) die was losjes in het bord zitten of als er simpelweg te weinig ruimte lijkt te zijn. Een pijl die tegen deze pijlen aankomt kan ervoor zorgen dat een andere pijl eruit valt of zelf op de grond beland. Eén van de voorbeelden waarin dit het geval is te zien in het filmpje hieronder. Wellicht had Gary Anderson na twee pijlen ervoor moeten kiezen om naar triple 19 te schakelen, haha`

 

Rekenwerk

Darters moeten altijd eindigen met het gooien van een double. Wanneer een speler op een oneven aantal staat moet hij er dus voor zorgen dat hij een oneven aantal gooit, om zo op een even dubbel uit te kunnen komen. Vaak zie je dat spelers hiervoor de triple 19 gebruiken. Zo scoren ze veel punten én kunnen ze richten een finish gaan werken.

Kooptips

  • Unicorn Eclipse Pro – Dartbord | De Unicorn Eclipse Pro is het dartbord wat je bij grote televisie toernooien ziet. Dit bord is gemaakt van het beste Sisal materiaal, heeft een ongekend hoge dichtheid en is tot in de details uitgewerkt.
  • Winmau Blade 5 Bristle – Dartbord | Winmau is zonder meer één van de grootste dartbord merken. De Winmau Blade 5 heeft een hoge dichtheid en heeft een goed herstellend vermogen. De kans op een bouncher bij dit type bord is dan ook vrijwel nihil.
  • ABC Darts – Dartpijlen professioneel | Deze prachtige dartpijlen zijn geschikt voor wedstrijden en recreatief niveau. Het setje met driepijlen wordt geleverd met shafts, flights en een handig opbergmapje.
  • Harrows Steeltip Black Ice 23 GR – 90% Tungsten | Deze Tungsten dartpijlen van Harrows worden door veel darters als zeer goed beoordeeld. Met name de grip en de controle kan op veel positieve reacties rekenen.

Misschien interessant?