Tips om te leren darten

Kijk jij wel eens naar darten en wil jij ook graag beginnen met deze sport? Of dart jij al wel eens, maar gaat het nog niet zo goed? Darten is een kwestie van oefenen. Wie beter wil worden zal tijd moeten investeren. Maar doe dit wel met een idee erachter. Ga niet gooien om het gooien, maar train bewust en zorg ervoor dat je een beter darter wordt. Hoe je dat moet doen? Wij helpen je graag met een aantal zeer bruikbare tips.

leren darten

Wat voor dartpijlen?

Dartpijlen zijn er in verschillende vormen, formaten en gewichtsklassen. Zo zijn er dunne, dikke, ronde en rechte dartpijlen. Probeer meerdere soorten uit en kijk waarmee jij het beste resultaat haalt. Dikke pijlen hebben vaak veel grip, maar zorgen wel voor een ‘volle’ triple. Het is dus lastiger om met drie dikke pijlen een perfecte score neer te zetten, dan met drie dunne pijlen. Dit zal voor een beginnende darter nog geen groot probleem zijn, maar kan na verloop van tijd een aandachtspunt zijn. Het gewicht van een dartpijl varieert doorgaans tussen de 22 en 26 gram. De 24 gram dartpijlen komen het vaakst voor. Wij raden aan om met verschillende gewichtsklassen te experimenteren.

Houding

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met het aanleren van de juiste techniek. Hoe langer jij ‘verkeerd’ staat te gooien, hoe lastiger het wordt om hier van af te komen. De juiste dart houding is als volgt:

 • Sta rechtop en op de juiste gooi afstand.
 • Plaats je voorste voet, de voet aan dezelfde kant als jouw gooi hand, diagonaal. Doe dit op een natuurlijke wijze.
 • Leun op je voorste been, maar hang niet te veel voorover.
 • Houd je lichaam zo stil mogelijk. Beweeg tijdens het gooien uitsluitend jouw onderarm, pols en hand.

tips om betere darter te worden

Techniek

Wanneer jouw gooi houding onder controle hebt is het tijd om techniek aan te leren. Technisch gooien is een proces wat lang duurt, maar onmisbaar is. Hoe jij van jouw worpen een technisch perfecte gooi maakt? We geven je een aantal tips om mee aan de slag te gaan:

 • Hanteer een goede greep. Er is geen officiële perfecte grip, maar experimenteer wat voor jou het beste is. Je kunt de pijlen met 2, 3, 4 vingers vasthouden. Kijk welke greep voor jou het prettigst voelt.
 • Gooi natuurlijk. Dit houdt in dat je niet als een machine probeert te doen wat goed moet zijn, maar dat je doet wat goed voelt.
 • Wijs je pijl na. Jouw worp houdt niet op wanneer de pijl uit je hand is. Maak je worp af en wijs elke pijl na.
 • Heb je een goede worp en greep ontwikkelt? Hanteer deze manier dan keer op keer. Darten moet uiteindelijk een automatisme worden.

Speel verschillende dartpijlen

Mensen die beginnen met darter zijn snel geneigd om 301 of 501 te gaan gooien. Dit omdat ze dit op televisie vaak zien. Veel van deze potjes lopen uit op vele verwoede pogingen op de double, met als toppunt twee darters die allebei proberen dubbel 1 uit te gooien. Dit zorgt al snel voor een verlies aan motivatie. Wij raden aan om andere dartspellen als cricket of rond de klok te gaan spelen. Bij deze spelen ligt de nadruk op het gooien van het juiste vak, in plaats van dat de dubbels geraakt moeten worden. Voor beginnende dartspelers werkt dit beter.

Kooptips

 • Unicorn Eclipse Pro – Dartbord | De Unicorn Eclipse Pro is het dartbord wat je bij grote televisie toernooien ziet. Dit bord is gemaakt van het beste Sisal materiaal, heeft een ongekend hoge dichtheid en is tot in de details uitgewerkt.
 • Winmau Blade 5 Bristle – Dartbord | Winmau is zonder meer één van de grootste dartbord merken. De Winmau Blade 5 heeft een hoge dichtheid en heeft een goed herstellend vermogen. De kans op een bouncher bij dit type bord is dan ook vrijwel nihil.
 • ABC Darts – Dartpijlen professioneel | Deze prachtige dartpijlen zijn geschikt voor wedstrijden en recreatief niveau. Het setje met driepijlen wordt geleverd met shafts, flights en een handig opbergmapje.
 • Harrows Steeltip Black Ice 23 GR – 90% Tungsten | Deze Tungsten dartpijlen van Harrows worden door veel darters als zeer goed beoordeeld. Met name de grip en de controle kan op veel positieve reacties rekenen.

Misschien interessant?

Scherp geprijsde Actiesets