Wat is een nine-darter?

Kijk jij op dit moment darten en hoor je mensen praten over een negen darter? Vraag jij je af wat een negen darter is en hoe dit werkt? In dit artikel leggen we het uit!

wat is nine darter

Beginnen bij 501

Elke darter begint een leg met 501 punten. Bedoeling van het spel is om zo snel mogelijk en met zo min mogelijk darts op 0 uit te komen. Dit kan door zo hoog mogelijke getallen te gooien. Echter, waar rekening mee gehouden moet worden is dat de laatste pijl in één van de dubbels gegooid moet worden. Dat is namelijk de enige kans om uit te gooien en de leg te beslissen.

negen darter

Uitleg 9-darter

Een 9-darter is een leg met 9 pijlen uitgooien. Dat is het snelst mogelijke. Het is onmogelijk om met acht pijlen een leg naar je toe te trekken. Het gooien van een negen darter is dan ook heel lastig en is iets wat niet alledaags gebeurd. Dit omdat vrijwel elke pijl moet kloppen.

Verschillende manieren

Veel mensen denken dat een negen-darter maar op één manier te gooien is. Echter is dat niet waar. Er zijn heel veel mogelijkheden. Hieronder vind je een overzicht.

Legendarisch televisie moment

Michael van Gerwen is zonder meer één van de beste darters in de wereld. De Nederlander die bekend staat als de sloopkogel weet door zijn hoge niveau en zijn aanvallende speelstijl de handen van het publiek erg vaak op elkaar te krijgen.

Zo ook in 2012. Toen van Gerwen tijdens een prestigieus dart toernooi het opnam tegen James Wade. De Nederlander gooide 17 perfecte darts. Dat wil zeggen dat hij met negen-darts een leg naar zich toe trok. En daaropvolgend – op één pijl na – nog bijna een 9-darter gooide. Dit leverde fantastische TV-beelden op en een ongekend enthousiasme van het publiek.

Relevante producten

  • Winmau Blade 5 Bristle – Dartbord
  • Winmau Dartbord Surround Ring – Zwart 
  • Winmau Michael van Gerwen Ambition brass steeltip dartpijlen 

Misschien interessant?