Tips voor een beginnend darter

Ben jij een beginnend darter en ben je opzoek naar handige tips? Wil jij jezelf in korte tijd verbeteren en wil je weten waar je op moet letten? In dit artikel nemen we het uitgebreid met je door.

tips voor beginnend darter

Ga aan de slag met je techniek

Zodra je gaat gooien is het belangrijk dat je dit vanuit stilstand doet. Het advies is om tijdens je worp alleen je pols te bewegen. Dat betekent dus dat je bovenarmen, romp, hoofd en voeten niet in beweging mag komen. Dat lijkt heel simpel maar in de praktijk blijkt dat dit best moeilijk is om uit te voeren.

Ontdek jouw beste grip

Het is heel belangrijk dat je de pijlen goed vasthebt. Echter is daar niet een bepaalde regel voor. De één vindt het fijn om de pijlen met 3 vingers vast te hebben, de ander met 4 en weer een ander met 5. We adviseren om zelf te ontdekken wat je het fijnst vindt. Zodra je voor jouw gevoel de perfecte grip gevonden hebt is het raadzaam om hier niet meer van af te wijken.

Pijl nawijzen

Veel darters denken dat hun werk erop zit zodra ze de pijl loslaten. Echter is dat niet zo. Het is belangrijk, dat op het moment dat de pijl uit de handen verdwijnt, je de pijl nawijst.

Het komt er dus op neer dat je arm moet door bewegen. Net zo lang tot deze naar beneden wijst.

Consistentie

Voor een darter is het belangrijk om van elke worp een gelijk handeling te maken. Dat betekent dus dat je continue dezelfde houding aanhoudt, dezelfde vingergrip hanteert, dezelfde focus hebt, op dezelfde manier de pijl nawijst en telkens even lang over een worp doet.

Door dit consistent door te voeren is het makkelijker om jezelf te verbeteren. Daarnaast is het zo dat je tijdens het gooien je niet meer bezig hoeft te houden met je houding en je ritueel. Hierdoor komt de focus te liggen op hetgeen wat je gooien wilt.

beginnend darter

Verschillende spelletjes

Veel beginnend darters starten net als de profs direct met 501. Vaak eindigt dit voor de zoveelste keer met een dubbel één. Niet echt heel handig. Als jij jezelf echt wilt verbeteren is het slim om allerlei verschillende spelletjes te spelen, bijvoorbeeld: cricket, het bord rond of joker.

Oefening baart kunst

Uiteindelijk is het heel simpel. Als je echt wilt verbeteren dan zal je regelmatig wat pijlen moeten gooien. We hebben het dan niet over 1 uur in de week maar over meerdere uren per week. En misschien wel meerdere uren per dag. Na verloop van tijd zal je zien dat je een aanzienlijk betere darter bent geworden.

Koop het juiste materiaal

Goed materiaal, zoals een goed dartbord en set goede dartpijlen maakt een heel groot verschil. Dit betekent overigens niet dat je direct het duurste bord en de duurste pijlen hoeft aan te schaffen. Er zijn genoeg goedkopere alternatieven waarbij het verschil met het budget assortiment aanzienlijk te merken is.

Kooptips

  • Unicorn Eclipse Pro – Dartbord | De Unicorn Eclipse Pro is het dartbord wat je bij grote televisie toernooien ziet. Dit bord is gemaakt van het beste Sisal materiaal, heeft een ongekend hoge dichtheid en is tot in de details uitgewerkt.
  • Winmau Blade 5 Bristle – Dartbord | Winmau is zonder meer één van de grootste dartbord merken. De Winmau Blade 5 heeft een hoge dichtheid en heeft een goed herstellend vermogen. De kans op een bouncher bij dit type bord is dan ook vrijwel nihil.
  • ABC Darts – Dartpijlen professioneel | Deze prachtige dartpijlen zijn geschikt voor wedstrijden en recreatief niveau. Het setje met driepijlen wordt geleverd met shafts, flights en een handig opbergmapje.
  • Harrows Steeltip Black Ice 23 GR – 90% Tungsten | Deze Tungsten dartpijlen van Harrows worden door veel darters als zeer goed beoordeeld. Met name de grip en de controle kan op veel positieve reacties rekenen.

Misschien interessant?