Dubbels gooien met darten: tips en aandachtspunten

Ben jij een fanatieke darter of gooi jij zo af en toe een pijltje richting het bord? Heb jij moeite met het uitgooien van doubles en wil je hierin beter worden? Dat is niet zo gek, want het uitgooien van een double is één van de lastigste aspecten van het darten. Wil jij weten hoe jij succesvoller kan worden in het gooien van doubles? In dit artikel geven we jou tips en advies. Lees vooral verder.

dubbels gooien

Waarom doubles oefenen?

Het spelen 301,501,701, 901 of 1001 eindigt allemaal op dezelfde manier. Je zal een double moeten gooien om de leg naar de toe te trekken. Het oefenen op het gooien van doubles is dus minstens net zo belangrijk als het oefenen op het gooien van hoge scores. Darters die namelijk alleen maar goede scores kunnen neerzetten, maar al hun pijlen op de doubles missen zullen nooit een wedstrijd winnen. Oefen dus op het gooien van doubles. Doe dit regelmatig en wordt een betere dartspeler.

Tip 1: Speel 170

Een dartspelletje om te oefenen op het finishen is het spelen van het spelletje 170. Bij dit spel start je van 170 en probeer je in zo min mogelijk pijlen jouw double te gooien. 170 is de hoogste double die er bestaat en wordt ook wel ‘The Big Fish’ genoemd. Het is mogelijk om dit getal in drie pijlen te gooien, maar eigenlijk is dit alleen voor de grote darters weggelegd. Door dit spel te spelen leer je toewerken naar een voor jou prettige double en oefen je dit op een goede manier.

Tip 2: Speel Bob’s 27

Ook dit spelletje is helemaal gericht op het gooien van doubles. Je start met 27 punten en moet beginnen met het gooien van double 1. Vervolgens gooi je double 2, double 3, enzovoorts. Jouw 27 krijgen de score van de double erbij opgeteld als je hem raakt. Wanneer je mist gaat de score eraf. Je gooit elke beurt op één double. Gooi je twee keer double 2 kan krijg je er 4 punten bij. Mis je drie keer double 4 dan gaat de score van de double er slechts eenmaal af. Wanneer je 0 punten overhoudt ben je af. Lukt het jou om af te sluiten met het gooien van de double bull voordat jouw punten op zijn? Dan heb je het spelletje gewonnen.

dubbels gooien: tips en aandachtspunten

Tip 3: Kies een favoriet & reken goed

Tijdens het gooien van doubles merk je vast waar jouw voorkeuren liggen. Gooi je relatief vaak de double 20, 18, 16 of 10? Probeer dan van deze getallen jouw specialiteit te maken en houdt bij het scoren rekening met het feit dat je hierop wilt uitkomen. Dit doe je door goed te rekenen. Rekenen is misschien wel één van de belangrijkste aspecten van het finishen. Vindt bij elk getal tussen de 41 en 100 een manier om in één of twee pijlen naar deze double te gaan. Zo wordt het uitgooien van doubles steeds meer een automatisme.

Tip 4: Denk niet te veel na

Heb je een paar doubles al gemist en twijfel je over je strategie? Stop hier mee en probeer gewoon je eigen spelletje te gaan spelen. Darters maken vaak fouten wanneer zij te lang gaan nadenken omdat ze dan uit hun ritme vallen. Probeer niet te veel na te denken en blijf je concentreren op jouw worpen.

Kooptips

  • Unicorn Eclipse Pro – Dartbord | De Unicorn Eclipse Pro is het dartbord wat je bij grote televisie toernooien ziet. Dit bord is gemaakt van het beste Sisal materiaal, heeft een ongekend hoge dichtheid en is tot in de details uitgewerkt.
  • Winmau Blade 5 Bristle – Dartbord | Winmau is zonder meer één van de grootste dartbord merken. De Winmau Blade 5 heeft een hoge dichtheid en heeft een goed herstellend vermogen. De kans op een bouncher bij dit type bord is dan ook vrijwel nihil.
  • ABC Darts – Dartpijlen professioneel | Deze prachtige dartpijlen zijn geschikt voor wedstrijden en recreatief niveau. Het setje met driepijlen wordt geleverd met shafts, flights en een handig opbergmapje.
  • Harrows Steeltip Black Ice 23 GR – 90% Tungsten | Deze Tungsten dartpijlen van Harrows worden door veel darters als zeer goed beoordeeld. Met name de grip en de controle kan op veel positieve reacties rekenen.

Misschien interessant?