Waarom krijten ze met poolen en snooker?

Ben je een verfijnd sportliefhebber en vind je een potje poolen of snooker erg leuk? Zie je met grote regelmaat iemand blauw, groen of rood materiaal op de keu krijten? Wil je weten waarom dit is en waar dit goed voor is? In dit artikel leggen we dat aan je uit!

waarom krijten

Krijt op keu krijten

Hetgeen wat pool spelers en snooker spelers op de keu smeren is krijt. Ze krijten blauw, groen of rood krijt op de punt van de keu, dit wordt ook wel de pomerans genoemd. Het krijten zorgt ervoor dat de top minder glad is en men meer grip heeft. Hierdoor kan de bal preciezer en nauwkeuriger worden geraakt.

Wanneer krijten?

Krijten moet op zeer regelmatige basis gebeuren. Vaak zien we dat amateurspelers dit een of twee keer per potje doen. Echter is dat veel te weinig. Ervaren profspelers doen dit namelijk het liefst na elke stoot. Dus na elke stoot nieuw krijt op de punt van de keu aanbrengen! Hierdoor zorg je ervoor dat de omstandigheden top zijn waardoor de kans dat je de bal goed stoot een stuk groter is.

keu krijten: waarom?

Kleine kubus

Zoals gezegd is krijt in diverse kleuren beschikbaar. Vaak wordt de kleur van het krijt afgestemd op de kleur van het laken. Dit zodat je eventuele krijtstrepen op het laken, niet tot nauwelijks ziet.

Het krijt zit in een leuke kubus. Deze is omhult in papier. Hierdoor krijg je als speler geen vieze vingers waardoor je geen vlekken en strepen achterlaat op de tafel.

Geen echt krijt

Er wordt altijd gesproken over krijt, echter is dat ten onrechte. In die zin dat het geen krijt is. Biljartkrijt is namelijk op basis van gemalen silicaat, gemengd met korund of een vergelijkbaar schurende stof, een bindmiddel (lijm) en een kleurstof dat in een kubus wordt geperst.

Biljart krijt kopen

Biljart krijt is een goedkoop product. Voor een paar euro heb je meerdere kubussen!

  • Biljart krijt Pioneer
  • Master Biljartkrijt Blauw 

Misschien vind je dit ook interessant?