Tips voor een beginnend poolspeler

Heb je vrij recent een pooltafel aangeschaft en ben je opzoek naar wat handige tips? Wil jij je als beginnend poolspeler ontwikkelen en ben je benieuwd naar handige aandachtspunten? In dit artikel nemen we er een vijftal met je door.

tips beginnend poolspeler

Houding

Wat we vaak zien is dat spelers niet stevig op hun benen staan. Hierdoor is het moeilijk om balans te houden. Daarom is het zaak dat je een goede houding aanneemt. Dit doe je door twee benen op de grond te zetten, een comfortabele houding aan te nemen en tijdens het stoten druk op je voeten te zetten!

Stoten

Zodra je goed gepositioneerd staat is het tijd om de bal te stoten. Zorg dat je de keu rustig en ‘losjes’ vasthoudt. Laat de keu voordat je stoot een paar keer door je vingers glijden. Hierdoor kun je focus pakken waardoor de kans dat je de bal goed stoot een stuk groter is.

Let wel dat je niet te vaak doet. Dit omdat het uiteindelijk kan afleiden en het je ritme kan verstoren.

tips beginnend poolen

Vooruitdenken

Poolen is naast een technische sport ook een denksport. Het advies is dan ook vooruit te denken. We bedoelen daarmee dat het slim is om alvast na te denken over de beurt erna. Door dit te doen is de kans dat je meerdere ballen achter elkaar pot een stuk groter.

Experimenteer met effect

Mocht bovenstaande je goed afgaan dan ben je klaar voor de volgende stap, namelijk: het effect meegeven aan de bal. Dit is vaak vrij technisch en moeilijk echter door het veel te oefenen is het relatief snel aan te leren.

Binnen het poolen kun je de bal veel verschillende effecten meegeven. Om je een idee te geven sommen we er een aantal op:

  • Achteruit laten rollen: wil je dat de witte bal niet te ver naar voren schiet? Zorg dan dat je de bal aan de onderkant raakt. Hierdoor rolt die iets terug.
  • Over een andere bal heen: ligt de witte bal precies voor een bal van de tegenstander? Wil je hier graag overheen spelen? Hanteer dan ‘de jump’, dit doe je door de keu in een korte en snelle beweging onder de bal te steken.
  • Bal verder laten rollen: wil je dat witte bal flink wat vaart krijgt en na contact met een andere bal doorrolt? Zorg dan dat je de bal aan de bovenkant raakt.

Heb plezier

Eén van de belangrijkste zaken is natuurlijk het hebben van plezier. Zorg dus dat je een leuke tegenstander vind en geniet van het prachtige spelletje.

Misschien vind je dit ook interessant?