Hoe leg je ballen neer bij het poolen?

Ben je een fanatiek sportliefhebber en vind je poolen erg leuk om te doen? Wil je weten hoe je de ballen oplegt bij een 8-ball pooltafel? In dit artikel nemen we het met je door.

ballen op pooltafel leggen

Gebruik van een triangel

Bij vrijwel elke pooltafel ligt een triangel. Mocht dit niet zo zijn, dan raden we aan om er één te kopen. Dit kost hooguit een paar euro en maakt dat het neerleggen van de ballen zeer eenvoudig is.

Bal opleggen bij 8-ball

We krijgen vaak vragen over hoe je de ballen oplegt bij het traditionele 8-ball spel. Hieronder leggen we dat haarfijn aan je uit.

Leg triangel op tafel

De eerste stap is vrij eenvoudig. Leg namelijk de triangel op tafel. Dit is de basis, dit omdat we vanuit hier de ballen in de triangel gaan leggen!

Bal met nummer één

We beginnen met het opleggen van bal nummer één. Deze leg je altijd in de uiterste punt van de driehoek. Deze hoek/punt wordt ook wel de ‘apex’ genoemd.

pooltafel opleggen

Heel en half

Achter bal nummer één is het de bedoeling dat er eenn hele en een halve bal komt te liggen. De nummers van deze ballen maken niet uit.

Zwarte bal

De zwarte bal heeft nummer acht. Deze leggen we in de 3e rij en precies tussen de ballen van rij twee in.

Andere uiterste hoeken

De volgende stap bevindt zich in de hoeken die nog vrij zijn. Bedoeling is dat deze gevuld worden met aan de ene kant een halve bal en aan de andere kant een hele bal.

Triangel vullen

Zodra je de bovenste stappen hebt afgerond is het zaak dat je de rest van de triangel vult. Hoe dat gebeurt maakt eigenlijk niet meer uit. Zij het dat veel amateurspelers de ballen om en om leggen, dus heel-half-heel of andersom.

Dicht bij elkaar leggen

Vervolgens is het zaak om de ballen heel dicht bij elkaar te leggen. Dit omdat een krappe driehoek ervoor zorgt dat je makkelijker kunt afstoten.

Heb je alle stappen doorlopen? Dan ben je klaar om te spelen. Zij het dat je de triangel nog wel even van de tafel moet verwijderen!

Relevante producten

  • Powerglide Triangle Pool
  • Master Biljartkrijt Blauw 
  • Buffalo Dominator Pool Tafel 9ft zwart 

Misschien vind je dit ook interessant?