Wat is 8-ball bij poolbiljart?

Heb jij wel eens gehoord van 8-ball pool of poolen en vraag jij je af wat voor spel dit is? Ben jij benieuwd naar het spelverloop, de regels en andere kenmerken van het spelletje? 8-ball is een poolbiljart-vorm waarbij twee spelers hun hele of gestreepte ballen correct moeten wegspelen om vervolgens te eindigen met de zwarte bal. Wil jij alles weten over 8-ball poolbiljart? In dit artikel leggen we alles uit wat jij moet weten.

8-ball

Begin van het spel 8-ball pool

8-ball pool is een vorm van poolbiljart. Het spel dat wordt gespeeld met 16 ballen. 1 daarvan is de volledig witte speelbal. De andere 15 zijn genummerd. Nummer 1 tot en met 7 zijn de hele ballen, nummer 9 tot en met 15 worden de halve ballen genoemd. De zwarte 8-ball is de bal waarmee geëindigd moet worden. Aan het begin van het spel liggen alle ballen, behalve de witte speelbal gegroepeerd in piramidevorm aan de ene kant van de tafel. Aan de andere zijde, achter de aangegeven stip of lijn moet de witte speelbal liggen. Een van beide spelers begint met de ‘breakstoot’. Hij of zij stoot af. Wanneer er bij deze breakstoot één halve of één hele bal in een pocket belandt blijft de speler op deze ballen doorspelen. Wanneer er van beide soorten één in een pocket rolt mag de speler die de breakstoot heeft gespeeld kiezen op welke ballen hij of zij doorspeelt. Wordt er geen één bal gepocket? Dan gaat de beurt naar de andere speler en mag hij of zij kiezen op welke ballen hij of zij door wil spelen. De definitieve beslissing hierin valt wanneer er een bal gepocket is.

Verloop van het spel

Wanneer er duidelijk is welke speler de hele of de halve ballen moet spelen kan het spel verder. De bedoeling is om alle ballen van jouw soort in de pockets te spelen en vervolgens af te sluiten met de zwarte bal. Wanneer een speler er met een stoot niet in slaagt om een bal in een pocket te krijgen gaat de beurt naar een ander. Wanneer dit wel lukt mag hij of zij doorspelen. Wanneer één van beide spelers een foul maakt gaat de beurt naar de ander en mag die speler gebruik maken van een vrije bal. Een free ball houdt in dat de speler de bal mag neerleggen waar hij of zij maar wil. Vaak denken beginnende spelers dat de bal achter de afstootlijn moet worden gelegd, maar dat is niet verplicht bij 8-ball pool.

hoe werkt 8-ball

Wat is een foul?

Een foul wordt dus bestraft met een free ball. Maar wat is een foul? We sommen het even op:

  • De witte bal in een pocket spelen.
  • De witte bal twee keer raken in 1 beurt.
  • Het niet raken van een bal van jouw eigen soort met de witte bal.
  • Het helemaal niet raken van een bal met de witte bal.
  • Het raken van een bal met een lichaamsdeel of kledingstuk.
  • Een bal die niet de speelbal is raken met de keu.

Wanneer jij jouw bal niet kan raken met de witte bal kan je proberen om dit te doen door middel van een bal van de tegenstander. Dit dien je dan van tevoren aan te geven. Wanneer de bal van jouw soort in de pocket valt, mag je door. Wanneer dit niet lukt krijgt de tegenstander een free ball. Wanneer jij in één beurt en bal van jouzelf en een bal van de tegenstander in een pocket speelt mag je door met spelen. Het uitsluitend pocketten van een verkeerde bal is geen foul. Je beurt is dan wel voorbij.

Callen is optioneel

Officieel wordt er bij 8-ball pool gebruik gemaakt van het ‘callshot’-systeem. Dit houdt in dat een speler moet zeggen welke bal in welke pocket gaat belanden voordat hij of zij stoot. Lukt dit dan blijft de beurt behouden. Lukt dit niet dan gaat de beurt naar de ander. Dus ook wanneer de bal in een andere pocket belandt of als een andere bal in een pocket valt. Het ‘callshot’-systeem zorgt ervoor dat ‘luckyballs’ niet worden beloond. De ballen blijven wel van de tafel, maar de beurt gaat wel naar de ander. Voor beginnende spelers kan dit een lastige regel zijn en daarom kun je onderling afspreken om deze regel niet te hanteren.

Einde van het spel

Wanneer één van beide spelers alle ballen van zijn soort in een pocket heeft gespeeld is het tijd om je te richten op de zwarte bal. Het is een kroegregel om tegenovergesteld af te sluiten. Hierbij wordt bedoeld dat een speler die zijn laatste bal linksvoor speelt moet eindigen in de pocket rechtsachter. Officieel hoeft dit niet. Wat wel moet is het kiezen van een pocket en daaraan vast te houden. Kies jij voor een pocket en slaag je er niet in om de bal in de pocket te krijgen? Dan zal je de volgende beurt op diezelfde pocket moeten spelen. Wanneer de bal vroegtijdig of in een verkeerde pocket valt door jouw toedoen gaat de overwinning naar de tegenstander.

Relevante producten

  • Powerglide Triangle Pool
  • Master Biljartkrijt Blauw 
  • Buffalo Dominator Pool Tafel 9ft zwart 

Misschien vind je dit ook interessant?