Focus je op het doel
Probeer tijdens het basketballen en tijdens het gooien regelmatig naar de basketbalring te kijken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat hoe langer je ergens naar kijkt hoe groter de kan is dat je iets raakt.
Dat geldt voor voetballers die meer vrije trappen erin willen schieten. Maar dat geldt ook zeker voor basketballers die als doel hebben om punten te scoren.
Kijk niet te veel naar anderen
Laten we vooropstellen dat je heel veel van anderen kunt leren. Echter is het niet slim om je blind te staren op de techniek van een ander. Dit omdat iedereen anders is. Zo heeft de één veel spierkracht en de ander niet, heeft de één een lange rug en de andere lange benen. Wat we hiermee bedoelen te zeggen is dat er voor jou geen ‘ideale’ schottechniek is. Dat verschil namelijk per persoon.
Dat betekent ‘logischerwijs’ niet dat de technieken die er zijn geen nut hebben. Maar het betekent wel dat jezelf veelvoudig moet oefenen, zodat je een schottechniek onder de knie krijgt die het best aansluit bij jouw lijf en type basketbal.
Vloeiende beweging
Zodra je een wedstrijd speelt of tijdens een training met weerstand speelt kun je niet altijd alle basistechnieken voor een goede toepassen. Dit om het eenvoudige feit dat je hier geen tijd voor hebt of omdat de tegenstander je dwars zit. Daarom is het heel belangrijk dat je lichaam en de bal heel goed samen werken. Door een goede samenwerking gooi je de bal in een vloeiende beweging waardoor deze de juiste snelheid en precisie meekrijgt.
Om je wat meer inzicht te geven nemen we een voorbeeld met je door. Bij veel basketballers zien we dat het lichaam afzonderlijk van de bal beweegt. Dus het lichaam wordt bijvoorbeeld naar beneden gedrukt en de bal naar boven. Je hebt dan te maken met tegenstrijdige bewegingen. Iets wat niet wenselijk is. Wat wenselijk is dat je lichaam en de bal dezelfde beweging maken. Belangrijk is dat dit zo soepel mogelijk verloopt, de bal krijgt hierdoor de juiste ‘flow’ waardoor de kans dat je raak schiet een stuk groter is.
Om een vloeiende beweging te trainen willen we je adviseren om heel veel te oefenen. Gooi vanuit stand, vanuit snelheid, met weerstand, zonder weerstand, met sprong en zonder sprong zoveel mogelijk ballen. Het veelvoudig gooien van ballen draagt bij aan het verbeteren van je vloeiende beweging.
Omlaag en omhoog
Zoals gezegd is het belangrijk dat je lichaam en de bal dezelfde beweging maken. Dus zodra jij door de heupen zakt, zakt de bal mee. Maar zodra je weer rechtop beweegt, beweegt de bal ook mee naar boven. Vanuit hier kun je vervolgens een schot produceren. De bal krijgt hierdoor meer snelheid mee maar wordt ook rechter gegooid
Bal goed vasthouden
Om een goed schot te werpen is het belangrijk dat je de bal goed vasthebt. Maak daarom een letter W met je voorkeurshand/schothand. Vervolgens leg je de bal op de vingertoppen van deze hand. Hierna zet de andere hand tegen de zijkant van de bal. Deze hand helpt je bij het richten. Belangrijk is dat je hulphand de bal wel raakt maar dat deze de bal niet hindert wanneer je een schot lost.
Ontspannen houding
Bij het schieten raden we aan om een ontspanning houding aan te nemen. Hierdoor gooi je minder krampachtig en laat je de bal het werk doen. Hou de bal dus wel goed vast maar zorg dat je comfortabel staat om vanaf daar de bal vloeiend van je schothand te laten bewegen.
Wijs in de richting van de bal
Zodra je de bal van je handen laat verdwijnen is het van belang om in de richting van de bal te wijzen. Je wijst de bal eigenlijk richting de basketbalring. Hierdoor krijgt de bal van het begin tot het eind de juiste richting mee.
Maak gebruik van het bord
Het bord boven de basketbalring hangt er niet zomaar. Hier kun je effectief gebruik van maken. Gooi de bal in het witte rechthoek en de kans dat je de bal raakschiet is erg groot. Echter is er geen plek op het bord waardoor je altijd raak gooit. Dit omdat de plek waar je staat van grote invloed is. Daarom raden we aan om vanuit verschillende hoeken en standen te gooien zodat je na verloop van tijd, vanuit elke hoek weet wat het ideale bordpunt is.