Hoe lang duurt een basketbalwedstrijd?

Kijk jij wel eens basketbal en ben je benieuwd hoelang wedstrijden duren? In dit artikelen vertellen we je alles over de basketbalregels met betrekking tot de spelduur.

duur basketbalwedstrijd

Afwijkende reglementen

Op wereldniveau zijn er twee basketbalbonden; de Fédération Internationale de Basketball (FIBA) en de NBA (National Basketball Association). De eerstgenoemde is de overkoepelende basketbalorganisatie boven de nationale bonden en is werkzaam is alle continenten. De NBA is actief in de Verenigde Staten en Canada en organiseert onder andere het meest prestigieuze basketbaltoernooi ter wereld. De reglementen die worden gehanteerd bij de organisaties verschillen op details van elkaar.

duur basketbal wedstrijd

Spelduur

Zowel bij de FIBA als bij de NBA wordt er zuivere speeltijd gehanteerd. Dit betekent dat de klok wordt stilgezet op momenten dat het spel buiten de lijnen is of wanneer de scheidsrechter gefloten heeft. Wedstrijden die door de FIBA worden georganiseerd duren 4 x 10 minuten. Tussen elk blok is een korte pauze. De eerste en derde pauze duren slechts één minuut. In de tweede pauze hebben de spelers een kwartier de tijd om op adem te komen. Na de tweede pauze wordt er gewisseld van speelhelft. Wisselen mag wanneer het spel in beweging is. In de NBA gelden deze regels ook maar duren wedstrijden echter 4 x 12 minuten.

Overtime

Wanneer er na de afgesproken speeltijd geen beslissing is gevallen zal er verlenging (ook wel overtime genoemd), plaatsvinden totdat er een winnaar is. Elke verlenging duurt vijf minuten.

Time-out aanvragen

Aanvoerders en trainers hebben tijdens de wedstrijd verschillende mogelijkheden om de tactiek te wijzigen. Tijdens elk kwart kunnen minimaal twee time-outs worden aangevraagd. In het laatste kwart zijn er vaak extra time-outs beschikbaar. Wanneer deze gebruikt zijn, wordt er in de laatste 20 seconden van de wedstrijd nog één extra optie geboden om de spelers instructies te geven. Niet elke time-out duurt even lang. De meeste onderbrekingen mogen 50 seconden duren, de laatste time-out mag slechts 20 seconden bedragen. Wanneer deze tijd voorbij is moet het team zich weer op het veld melden voor de hervatting.

Gemiddelde duur basketbalwedstrijd

De tijdsduur van een basketbalwedstrijd kan dus per keer verschillen. Dit omdat vooraf niet in te schatten is hoe vaak de tijd wordt stilgezet. Om je toch een indicatie te geven moet je bij het kijken of spelen van een basketbalwedstrijd rekening houden met zo’n 1,5 uur spelplezier.

Relevante producten

  • Sportx Basketbalring
  • Dunkshot P.Basketball Sytem
  • Spalding Basketbal – oranje/ zwart/ goud

Misschien vind je dit ook interessant?