Basketbal dribbel verbeteren

Zou jij graag een betere basketbalspeler willen worden? Is het dribbelen één van de aspecten waarop jij jezelf nog kunt verbeteren? Wacht niet langer en start met trainen. Op die manier zullen jouw vaardigheden in rap tempo verbeteren. In dit artikel helpen we je op weg om beter te leren dribbelen.

basketbaldribbel verbeteren

De juiste houding

De basis van het dribbelen is het aannemen van de juiste houding. Je benen moeten iets uit elkaar staan. Als je knieën op schouderbreedte staan heb je jouw benen ver genoeg uit elkaar. Je knieën moeten niet op slot zitten, dus moet je een klein beetje door je hurken zakken. Hierdoor ben je bewegelijker. Tijdens het stuiteren van de bal zorg je ervoor dat de bal nooit boven je heupen uitkomt. Op het moment dat een verdediger probeert jou de bal te ontfutselen en het zaak om de bal af te schermen en de bal nog lager te laten stuiteren. Iets boven de knieën is dan aan te raden.

dribbel verbeteren

Gebruik beide handen

Iedereen heeft op het moment dat hij of zij begint met basketbal een zwakke en een sterke hand. Het is logisch dat de voorkeur heeft om de bal vrijwel alleen met de sterke hand te spelen, maar het is verstandig om al direct te beginnen met beide handen. Spelers die met beide handen overweg kunnen zijn onvoorspelbaarder en vinden sneller de juiste oplossingen in het veld. Oefen op dribbelen met beide handen zowel stilstaand als lopend. Dribbel afwisselend snel en rustig en leer op die manier de stuiter van de bal de baas te zijn.

Maak crossovers

Wanneer het dribbelen met beide handen steeds beter gaat is het tijd voor de volgende stap. Het brengen van de bal van de ene naar je andere hand heet een crossover. Doe dit tijdens een lopende dribbel om de twee stappen. Dribbel rechtdoor, zigzaggend en achteruit. Herhaal dit totdat dit soepel en vlekkeloos verloopt.

Ogen van de bal

Wanneer je merkt dat het dribbelen steeds beter gaat is het tijd om je ogen van de bal te houden. Kijk tijdens het dribbelen om je heen. Dit zal jou tijdens wedstrijden veel meer overzicht geven. Een goede manier om te oefenen om niet naar de bal te kijken is om een paar minuten door de zaal te dribbelen terwijl een trainer/teamgenoot/vriend om de paar seconden een andere kleur hesje omhoog houdt. Jij moet dan vervolgens om je heen kijken en de juiste kleur noemen terwijl je dribbelt. Herhaal deze oefening een aantal keer en je zal hier zeker profijt van hebben.

Relevante producten

  • Sportx Basketbalring
  • Dunkshot P.Basketball Sytem
  • Spalding Basketbal – oranje/ zwart/ goud

Misschien vind je dit ook interessant?