Voetbal kopen: waar moet je op letten?

Ben je van plan om een nieuwe voetbal te kopen. En vraag jij je af waar je op moet letten? In dit artikel nemen we tips en handige aandachtspunten met je door.

Waar gebruik je de bal?

Het is goed om te bepalen waar je de bal voor gaat gebruiken. Het gebruik van de bal heeft grote invloed op de uiteindelijke keuze. Daarom verdelen we voetballen op in 3 verschillende categorieën:

  • Voetbal op straat
  • Recreatief gebruik
  • Trainingen en wedstrijden
  • Wedstrijdbal
  • Zaalvoetbal

Voetbal op straat

Zodra je met name op straat voetbalt, adviseren wij om een straatvoetbal aan te schaffen. Dit type bal is gemaakt van rubber en zal hierdoor minder hard slijten. Hierdoor heb je langer plezier van je aankoop en hoef je minder snel een nieuwe aan te schaffen.

Recreatief gebruik

Heel veel kinderen zijn verzot geraakt op voetbal. Vaak voetballen zij hele ochtenden, middagen en avonden. De locatie waar gevoetbald wordt kan weleens verschillen. Zo wordt er de ene keer op kunstgras gespeeld, de andere keer op echt gras en weer een andere keer op een parkeerplaats.

In zo’n geval is ons advies om een bal van tussen de 15,- en 25,- euro aan te schaffen. Deze ballen hebben vaak een goed gewicht en gaan redelijk lang mee. Let wel, we noemen nadrukkelijk redelijk. Dit omdat het heel erg afhankelijk is hoe vaak die gebruikt wordt en op wat voor ondergronden deze gebruikt wordt.

Voordeel van dit type bal is dat het vaak een replica is van een officiële bal. Daardoor lijkt het alsof je met een echte Champions League bal of Eredivisie bal speelt. Iets wat enorm positief werkt voor de beleving.

  • Replica Eredivisie bal
  • Champions League voetbal

Trainingen en wedstrijden

Ben je opzoek naar een voetbal voor een club of vereniging? Dan kun je ervan uit gaan dat de ballen behoorlijk vaak gebruik worden. Het is dan ook raadzaam om te investeren in een redelijk slijtvaste bal. Daarnaast moet de bal voldoen aan bepaalde normen zoals gewicht en de grootte van de bal. Dit is voor elke leeftijdscategorie anders. Maar daar komen we verder in dit artikel op terug.

Een veelgebruikte trainingsbal voor volwassenen  is de Derbystar Classic TT (zie foto)

Wedstrijdbal

Vaak zien we dat veel teams één echte wedstrijdbal hebben. In dat geval wordt er gekozen voor een kwalitatief goede bal waar bijvoorbeeld ook in de Eredivisie meegespeeld wordt. Dit lijkt erg professioneel, voetbalt bijzonder prettig en daarbij kunnen de bezoekers niet zeuren over een zwabberende, te lichte of slechte kwaliteit bal.

Zaalvoetbal

Bij zaalvoetbal wordt er niet met een normale voetbal gespeeld. Een zaalvoetbal wordt ook wel een plofbal genoemd en is een maatje kleiner dan een veldbal. Daarnaast stuitert een plofbal minder goed.

Verschillende maten en gewichten

Voetballen zijn er in verschillende maten te krijgen. Zo voetbalt een JO11 speler met een kleinere bal dan een volwassen voetbalspeler. De KNVB houdt hier officiële richtlijnen voor aan. Om je hier wat meer inzicht in te geven hebben we alles voor je in een tabel gezet.

Klasse

Maat

Gewicht

A- en B-junioren (JO19 / JO17), meidenjunioren 16-19 jaar en volwassenen 5 420-450 gram
C- en D-junioren (JO15 / JO13), meidenjunioren 13-16 jaar 5 320-370 gram
E- en F-pupillen (JO11 / JO12) 5 290 gram
F-pupillen / Mini’s (JO8 / JO9 / JO10) 4 290 gram
Kabouters (JO6 / JO7) 3 290 gram

Misschien vind je dit ook interessant?