Afmetingen van een basketbalveld

Hoe groot is een basketbalveld?

Ben je benieuwd hoe groot een basketbalveld is? Ben je opzoek naar de exacte afmetingen van een basketbalveld? In dit artikel nemen we de lengte van het veld, de breedte van het veld en alle andere noemenswaardige afmetingen met je door.

Verschillende basketbal vormen

De afmeting van een basketbalveld is afhankelijk van de basketbal vorm. Bij de meest bekende basketbal vorm wordt op heel veld 5 tegen 5 gespeeld. Maar je hebt ook een basketbal vorm waarbij de teams slechts uit 3 spelers bestaan. Deze twee vormen lijken in de basis erg veel op elkaar, zij het dat enkele details van elkaar verschillen. Eén van die verschillen is de afmeting van het veld.

afmeting basketbalveld

Basketbalveld – 5 tegen 5

Zoals gezegd is de 5 tegen 5 variant de meeste bekende basketbal vorm. Dit type basketbal wordt gespeeld op een rechthoekig veld.

Normaliter is een basketbalveld 28 meter lang en 15 meter breed. Zij het dat er ook velden zijn goedgekeurd die 26 meter lang zijn en 14 meter breed.

In de NBA is dat nog weer wat anders. Daar is het veld 28,65 meter lang en 15,24 meter breed.

Twee speelhelften

Een volledig basketbalveld wordt opgesplitst door een lijn die precies in het midden ligt. Deze lijn ook wel de middellijn genoemd is goed zichtbaar en maakt onderscheid tussen de twee verschillende speelhelften.

Basketbalveld – 3 tegen 3

3 tegen 3 basketbal is een basketbal vorm die steeds populairder wordt. Bij deze vorm wordt er basketbal met één basket gespeeld. Het veld is vanwege het feit dat er op één basket wordt gespeeld en vanwege het feit dat er minder spelers op het veld staan een stuk kleiner.

3×3 basketbal wordt namelijk op één helft van een normaal basketbalveld gespeeld. Dat wil zeggen dat een veld ongeveer 14 meter lang is en 15 meter breed. De exacte afmeting is afhankelijk van de grootte van een heel basketbalveld (zie hierboven).

Relevante producten

  • Sportx Basketbalring
  • Dunkshot P.Basketball Sytem
  • Spalding Basketbal – oranje/ zwart/ goud

Misschien vind je dit ook interessant?