Hoe hoog hangt een basket?

Ben jij een fanatiek sportliefhebber en vraag jij je af hoe hoog een basket hangt? In dit artikel gaan we daar verder op in.

hoogte basket

Ophangen van een basket

Een basket is op verschillende manieren op te hangen. Zo zijn er baskets die je aan een muur of paal kunt bevestigen. Maar zijn ook verrijdbare baskets te verkrijgen. Dit type basket heeft een onderstel met wielen waardoor de basket makkelijk te verplaatsen is. Laatstgenoemde zie je veel terug bij sportverenigingen en in sporthallen.

Hoe hoog hangt de basket?

De hoogte van een basket is afhankelijk van leeftijd. Zo wordt er voor kinderen t/m 12 jaar een andere hoogte gehanteerd dan voor volwassenen.

De officiële hoogte van een basket is 3 meter en 5 centimeter. Voor kinderen tot en met 12 jaar hangt deze 45 centimeter lager. De basket hangt in dat geval dus op 2 meter en 60 centimeter.

hoogte basketbalring

Diameter van een basketbalring

Een basketbalring heeft een diameter van 45 centimeter. Best groot als je nagaat dat een officiële basketbal een diameter heeft van 24 centimeter. Dat betekent dat er bijna twee basketballen tegelijkertijd door de ring heen kan.

Hoe groot is een basketbalbord

Een basketbalbord is het bord dat boven de basket hangt. Deze is doorgaans 1,05 meter hoog en 1,80 meter breed. Zij het dat deze afmetingen nog wel eens kunnen verschillen.

Op het bord is een rechthoek getekend. Dit rechthoek is 45 centimeter hoog en 59 centimeter breed. Dit rechthoek is er niet zomaar en biedt hulp bij het raakschieten van de bal. Het is namelijk zo dat wanneer je de bal op de bovenste punten van de rechthoek mikt, de bal vrijwel zeker door de ring heen vliegt.

Afmetingen van een basket

Om het eenvoudig te maken hebben we de afmetingen van een basket hieronder voor je opgesomd.

Afmeting
Hoogte basketbalring (volwassenen) 3,05 meter
Hoogte basketbalring (kinderen t/m 12 jaar) 2,60 meter
Diameter basketbalring 0,45 meter
Hoogte basketbalbord 1,05 meter*
Breedte basketbalbord 1,80 meter*
Hoogte rechthoek basketbalbord 0,45 meter
Breedte rechthoek basketbalbord 0,59 meter

*afmetingen kunnen af en toe verschillen!

Relevante producten

  • Sportx Basketbalring
  • Dunkshot P.Basketball Sytem
  • Spalding Basketbal – oranje/ zwart/ goud

Misschien vind je dit ook interessant?