Waarom interval training?

Intervaltraining is dé manier om in korte tijd je conditie, snelheid en spierkracht te verbeteren tijdens het hardlopen. Door afwisselend op hoge en lage intensiteit te trainen, haal je meer uit elke sessie. Maar let op: deze uitdagende methode vraagt veel van je lichaam. Benieuwd naar hoe je blessures voorkomt en je training optimaal indeelt? Ontdek de voordelen, de valkuilen en handige tips om het meeste uit je intervaltraining te halen!
waarom interval training

Wat is intervaltraining?

Intervaltraining is een vorm van training waarbij je de intensiteit van het hardlopen voortdurend afwisselt. Je loopt bijvoorbeeld een tijdje op volle kracht, om vervolgens weer een stuk rustiger aan te doen. Dit zorgt voor een gevarieerde en uitdagende training.

Voordelen

Intervaltraining heeft zowel voordelen als nadelen. Laten we beginnen met de voordelen. Ten eerste kun je met intervaltraining heel intensief trainen in een relatief korte tijd. Daarnaast is het een effectieve methode om je snelheid te verbeteren, je conditie op te bouwen en vet te verbranden. Ook helpt het regelmatig doen van intervaltraining bij het versterken van je spieren.

Nadelen

Elk voordeel heeft z’n nadeel, en dat geldt ook voor intervaltraining. Een groter risico op blessures is een belangrijk nadeel. Het wisselen van intensiteit heeft veel voordelen, maar vraagt ook veel van je lichaam. Voor beginnende hardlopers kan intervaltraining daarnaast erg zwaar zijn, wat soms de motivatie doet afnemen.

Beginnen met intervaltraining

Als je wilt beginnen met intervaltraining, is het verstandig om een hardloopschema te volgen. Dit helpt je om de intensiteit goed op te bouwen. Een passend schema houdt je gemotiveerd, vermindert de kans op blessures en helpt je om je doelen sneller te bereiken.

Tips bij intervaltraining

Ben je overtuigd van de voordelen en klaar om te starten? Of doe je al aan intervaltraining en zoek je naar meer tips? Hieronder vind je een paar praktische adviezen.

Warming-up

Start je training altijd met een goede warming-up. De intensiteit van een intervaltraining kan snel toenemen, en met koude spieren loop je meer risico op blessures.

Wees realistisch

Een schema volgen is verstandig, maar als je dat niet wilt, stel dan een realistisch trainingsprogramma voor jezelf op. Zo voorkom je blessures en verlies je minder snel de motivatie.

Daag jezelf uit

Als je al een tijdje aan intervaltraining doet, blijf jezelf dan uitdagen. Dit kan door langer te trainen of de intensiteit verder op te voeren.

Rust tijdens de rustperiodes

In de rustperiodes van je training is het belangrijk om echt tot rust te komen. Een hartslagmeter kan je hierbij helpen door je inzicht te geven in je hartslag, zodat je weet wanneer je voldoende hersteld bent.