Waarom interval training?

Wil jij graag je conditie verbeteren met hardlopen? Dan is een intervaltraining voor jou een erg goed idee. In dit artikel schrijven we over de voordelen van een intervaltraining.

intervaltraining

Wat is intervaltraining?

Intervaltraining is een training waar de intensiteit van het hardlopen continue wordt afgewisseld. Dus je loopt bij wijze van enige tijd op 100% van je kunnen om het vervolgens een stuk rustiger aan te doen!

SportSport

Voordelen intervaltraining

Een intervaltraining heeft zowel voordelen als nadelen. We nemen het in het kort de voordelen met je door. Allereerst is het zo dat je door te intervallen heel intensief kan trainen in relatief korte tijd.

Naast dat is intervaltraining een goede methode voor het verbeteren van je hardloopsnelheid, van de conditie en voor het verbranden van vet.  Ook neemt de spieropbouw toe als je regelmatig een intervaltraining inpast.

Nadelen van intervaltrainingen

Uiteraard heeft elk voordeel een nadeel en dat is bij intervaltrainingen niet anders. Nadeel van intervaltraining is dat de kans op een blessure groter is. Het trainen op verschillende intensiteit heeft veel voordelen maar vergt dus ook veel van het lijf.

Verder is het voor beginnende hardlopers erg zwaar. Wat we vaak zien is dat de motivatie van beginnend hardlopers hierdoor afneemt.

Beginnen met intervaltraining

Zodra je gaat beginnen met intervaltraining is het erg aan te raden om een hardloopschema aan te houden. Dit vanwege de intensiteit van de training. Door een schema aan te houden die past bij jou situatie blijf je langer gemotiveerd, neemt de kans op blessures af en haal je eerder de door jou gestelde doelen.

hoge trainingsintensiteit met intervaltraining

Tips

Ben je overtuigd van de voordelen en heb je besloten om te starten? Of leg je al regelmatig intervaltrainingen af maar ben je opzoek naar meer informatie? Hieronder nemen we een aantal praktische tips met je door.

Warming-up

Zodra je begint met intervaltraining is het belangrijk dat je een goede warming-up doet. Dit omdat de intensiteit in korte tijd flink kan toenemen. Met een koud lichaam en koude spieren is de kans op blessures aanzienlijk groter.

Realistisch

Hierboven adviseren we je om een schema aan te houden. Maar mocht je hier niet voor willen kiezen dan is het belangrijk om realistisch trainingsprogramma op te stellen. Hierdoor voorkom motivatieverlies en blessures.

Daag jezelf uit

Ben je inmiddels enige tijd bezig met intervaltraining? Blijf jezelf dan uitdagen door de intensiteit te verhogen. Dit kan zijn door langer te trainen maar je kunt de training ook intensiever maken.

Zorg voor rust in je rustperiode

Belangrijk is dat je in de rustperiodes van je training daadwerkelijk tot rust komt. Om hier een goed beeld van te krijgen is het slim om te lopen met een hartslagmeter. Een hartslag meter geeft je hartslag weer waardoor je precies weet of je nog meer rust nodig bent, of niet.

SportSport