De term pinchitter: in welke sporten komt dit voor?

Bent u een sportfanaat en kijkt u regelmatig naar sportwedstrijden op televisie? Hoort u spelers, trainers, commentatoren, analisten of andere mensen wel eens spreken over een pinchhitter en vraagt u zich af wat dit betekent? De term pinchhitter komt in meerdere sporten voor. Wilt u weten wat een pinchhitter is en wat er wordt bedoeld met deze term? In dit artikel leggen we het uit.

pinchhitter

Herkomst van de term pinchhitter

Wanneer iemand wordt omschreven als pinchhitter is die persoon een speler die doorgaans niet vanaf de start van de wedstrijd meedoet. Een pinchhitter is iemand die vaak tegen het einde van de wedstrijd binnen de lijnen komt om het gewenste resultaat over de streep te trekken. Pinchhitters zijn vaak ervaren spelers die nog beschikken over een goed spelinzicht en specifieke kwaliteiten. Vanwege hun leeftijd of conditie zijn zij niet in staat om nog hele wedstrijden te spelen. De term is afkomstig uit het honkbal, maar wordt ook in andere (bal)sporten toegepast.

Pinchhitter in het honkbal

In het honkbal is een pinchhitter een reserve-slagman die zijn kunsten mag vertonen wanneer een andere speler niet lekker in de wedstrijd zit of als er tijdens de laatste inning een goede slag nodig is om een aantal spelers binnen te halen. Wanneer dit gebeurt tijdens het tweede gedeelte van de inning hoeft de pinchhitter het veld niet in en wordt hij dus uitsluitend gebruikt voor zijn slagen. Dat is immers ook zijn grootste kwaliteit,

Pinchhitter bij cricket

In cricket heeft de term pinchhitter en net iets andere betekenis. Bij cricket wordt een felle agressieve slagman bedoeld die door zijn coach naar voren wordt geschoven in de slagvolgorde. Dit gebeurt wanneer de wedstrijd in het stadium is dat het scoren van snelle runs belangrijker is dan het behouden van wickets.

pinchitter

Pinchhitter in voetbal

In het voetbal horen we regelmatig commentatoren, analisten of andere betrokkenen spreken over een pinchhitter. Wanneer een team in het laatste kwart van de wedstrijd nog een doelpunt moet forceren dan zijn trainers vaak geneigd om een ervaren spits in te brengen. Al is ervaring niet noodzakelijk voor een pinchhitter. Een lange speler die oorlog kan maken in het zestienmetergebied kan ook worden aangeduid als pinchhitter. Deze speler moet dan als breekijzer/stoorzender fungeren. Het spel wordt na het inbrengen van een pinchhitter vaak wat opportunistischer.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport