Sporten met een finish
Een fotofinish komt logischerwijs alleen voor bij sporten met een finish. Denk aan hardloopwedstrijden, wielerwedstrijd, paardenraces en skeelerwedstrijden. Sporten als voetbal, hockey en vele andere sporten worden nooit beslist op basis van een fotofinish. Dit omdat de winnaar van dit soort wedstrijden op een andere manier bepaald wordt.
Fotofinish
Een fotofinish vindt plaats wanneer meerdere deelnemers op vrijwel hetzelfde moment de finishlijn bereiken. In zo’n geval is het soms moeilijk om met zekerheid te zeggen wie de winnaar is. Een fotofinish moet daar uitsluitsel overgeven.
Camera’s boven de finishlijn
Bij een fotofinish wordt er gebruik gemaakt van één of meerdere fotocamera’s. Deze camera(s) nemen in korte tijd honderden en misschien wel duizenden foto’s. Al deze foto’s worden vervolgens achter elkaar gezet en vormen uiteindelijk de finishfoto. Dit lijkt vrij eenvoudig echter valt dat in de praktijk behoorlijk tegen. Dit omdat het beeld van het zichtveld en de snelheid van de camera aangepast moet worden. Dit om zo weinig mogelijk vervormingen te geven.
Foto’s in korte tijd
Het is zaak dat er zoveel mogelijk foto’s in korte tijd worden gemaakt. Stel er is een massasprint bij de Tour de France dan is het cruciaal er in de laatste meter enkele honderden/ duizenden foto’s beschikbaar zijn. Dit omdat elke millimeter ertoe doet. Dit kan namelijk het tussen winnen en verliezen zijn.
Geen winnaar bekend
In 9,9 van de 10 gevallen is een fotofinish voldoende om de winnaar aan te wijzen. Echter zijn er uitzonderingen. Het bestaat dat het zo dicht bij elkaar ligt dat zelfs de fotofinish geen uitsluitsel geeft. In dat geval is het dus onmogelijk om op een correctie manier een winnaar aan te wijzen.