In welke sporten kennen ze een volley?

Ben jij een sporter of kijk je graag naar sportwedstrijden? Hoor jij andere sporters, mensen in jouw kennissenkring of personen op televisie wel eens spreken over een volley en weet jij niet precies wat dit betekent? De term volley is een woord dat we in een aantal sporten met regelmaat tegenkomen. De betekenis van het woord is vrijwel altijd hetzelfde. Wil jij alles weten over volleys? In dit artikel vertellen we wat het is en in welke sporten we het terugzien.

volley

Betekenis van een volley

Wat is een volley? Simpelweg is een volley een bal die in één keer vanuit de lucht gespeeld wordt. Een volley is vanwege het feit dat de bal uit de lucht komt vaak een harde slag en bedoeld om een punt te maken. De term volley komt voor in verschillende sporten en komt eigenlijk elke keer op hetzelfde neer. Ben jij benieuwd in welke verschillende sporten ze een volley kennen? Lees dan vooral even door.

Volleybal

Dit is een inkoppertje natuurlijk. Bij volleybal is het de bedoeling dat de bal de grond niet raakt op jouw speelhelft en daardoor wordt eigenlijk vrijwel elke slag een volley. Elke slag vindt namelijk plaats voordat de bal de grond geraakt heeft. Dus een set-up, smash, pass of andere slag? Het zijn in zekere zin allemaal volleys.

Voetbal

In voetbal is een volley al een stuk zeldzamer. Volley is het voetbal zijn in de meeste gevallen bedoeld als schot op doel. Scoren met een volley is lastig omdat het risico dat de bal over vliegt vrij hoog is. De allerbekendste en misschien wel allermooiste volley in het Nederlandse voetbal staat op naam van Marco van Basten. Hij scoorde in de EK-finale van 1988 met een vrijwel onmogelijke volley. Een absolute aanrader om even te kijken:

Tennis

Ook in tennis kennen ze volleys. Doorgaans slaan tennisspelers de bal na een stuiter, maar een enkele keer pakken ze de bal direct van uit de lucht. Dit gebeurt vaak wanneer één van de spelers kort op het net staat en de andere speler probeert de bal over hem of haar heen te lobben. Wanneer deze lob te kort is kan de speler die dicht op het net stond toeslaan met een harde volley. Deze ballen zijn vanwege de snelheid vaak lastig te verdedigen.

Padel

De zeer populair geworden sport padel kent ook regelmatig volleys. Dit omdat spelers na het spelen van de bal vaak gezamenlijk naar het net lopen en proberen daar met een volley toe te slaan. Wanneer de tegenstander probeert de bal over hen heen te lobben kan deze bal onderschept worden met een volley. Mocht de lob goed gaan dan zal de andere partij juist naar het net lopen om vervolgens met een volley het punt proberen binnen te halen. Een spel met nog al wat volleys dus.

Bosaball

Bosaball is een combinatie van veel sporten. De sport lijkt op volleybal, voetbal, gymnastiek en capoeira. De sport wordt gespeeld op een luchtkussen met daarin een trampoline. De sport is zeer spectaculair vanwege de hoge sprongen en fraaie rally’s. Net als in volleybal mag de bal niet stuiteren waardoor praktisch gezien elke slag een volley wordt. Ben jij nog niet bekend met bossaball? Dan raden wij aan om dit filmpje even te kijken.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport