Welke lichaamstypen zijn er?

Ben je een fanatiek sporter en heb je gehoord dat er verschillende lichaamstypen zijn? Vraag jij je af welke lichaamstypen er zijn en welk lichaamstype jij hebt? In dit artikel gaan we daar verder op in!

lichaamstypen

3 verschillende lichaamstypen

Uiteindelijk is het moeilijk om lichamen van mensen met elkaar te vergelijken. Dit omdat geen enkel lichaam exact hetzelfde is. Echter zijn er wel veel lichaam met dezelfde eigenschappen en kenmerken daarom worden lichaamstypen onderverdeeld in 3 categorieën, namelijk:

  • Ectomorf
  • Mesomorf
  • Endomorf

Ectomorf

Mensen met het lichaamstype ectomorf hebben een hele slanke of zelfs magere bouw. In veel gevallen zijn dit lange mensen met een platte borst, smalle schouders en een smalle rug. Ook de armen en benen zijn doorgaans erg dun. Mensen met dit lichaamstype hebben een trage spieropbouw, een snelle stofwisseling en weinig lichaamsvet.

Mesomorf

Mesomorf is één van de drie andere lichaamstypen. Mensen met dit type lichaam hebben van nature een atletische bouw. Dit is duidelijk te zien aan de brede schouders en smalle taille. In veel gevallen is de oh-zo gewilde V-vorm ook al aanwezig. Verder hebben meso’s doorgaans weinig lichaamsvet en mochten ze het al hebben dan raken ze dit relatief eenvoudig kwijt.

Spiermassa en kracht opbouwen is voor de mesomorf in vergelijking met de ectomorf een stuk eenvoudiger.

Endomorf

En als laatste hebben we de endomorf. Deze zijn van nature wat steviger, kleiner en hebben een wat gedrongen bouw. De endomorf zet sneller vet aan en heeft ook meer moeite om dit weer kwijt te raken. Dat klinkt heel nadelig alleen het heeft ook de nodige voordelen. Zo kun je als endomorf redelijk snel spiermassa opbouwen, iets wat van nature ook al aanwezig is.

Wat kun je hiermee?

Als sporter is het belangrijk om meer over je lichaam te weten te komen. Dit omdat als je doelen hebt gesteld je deze moet afstemmen op hoe jij in elkaar zit.

Wil jij als ectomorf spieren opbouwen? Dan zal je beduidend anders moeten eten en sporten dan wanneer een endomorf dit als doel heeft gesteld.

Gerelateerde producten

  • Dumbbell halterset 
  • Halterset / Dumbbell set 
  • Verstelbare halterbank 

Misschien vind je dit ook interessant?