Actie camera kopen: waar moet je op letten?

Ben jij een fanatiek sporter en wil je graag jouw prachtige sportmomenten vastleggen? Wil je video’s opnemen en deze later aan familie en vrienden laten zien? Dan raden we je aan om een actie camera aan te schaffen. En om je op weg te helpen nemen we in dit artikel aandachtspunten en tips met je door.

actiecamera kopen

Wat is een action camera?

Een action camera is een hele kleine en geavanceerde camera die je overal mee naar toe kunt nemen. In veel gevallen is een action camera waterdicht, stofdicht en schokbestendig. Hierdoor is deze geschikt voor allerlei soorten gebruik.

Actioncamera: waar voor gebruiken?

Er zijn veel sporters die het leuk vinden om hun activiteit vast te leggen. Het is dan ook niet voor niets dat een action camera een veel gekocht en populair product is. Het vastleggen van een sportactiviteit gebeurt bij heel veel verschillende sporten. Om je een indicatie te geven sommen we een paar voorbeelden voor je op:

Mountainbikers

Veel mountainbikers vinden het leuk om hun uitdagende routes vast te leggen. De action camera wordt in veel gevallen aan het stuur of aan de helm bevestigd.

action camera mtb

Wintersporters

Hoe mooi is het om bij thuiskomst hele gave videobeelden te laten zien? Veel snowboarders en skiërs hechten er in ieder geval waarde aan. Ze kunnen hun familie en vrienden de verschillende pistes, moves en routes laten zien.

Openwaterzwemmers

Sporten in het water is weer heel anders dan sporten op het land. Veel mensen hebben geen beeld bij sporten die zich in het water bevinden. En dat is precies de reden waarom openwaterszwemmers graag een action camera bij zich hebben. Ze kunnen namelijk de schoonheid van de sport en hun passie voor de sport vastleggen en tonen aan mensen die daar geen beeld bij hebben.

zwemmen action camera

Trailrunners

Hardlopen in een ruig natuurgebied. Dwars door weilanden en door gebergte heen. Over het algemeen komen trailrunners op de meest prachtige natuurgebieden. Zonde natuurlijk om dit voor jezelf te houden en het slechts één keer te beleven. Het is dan ook geen toeval dat veel trailrunners hun trailrunning activiteiten met een action camera vastleggen.

Kitesurfen

Kitesurfen is zonder meer een sport in de categorie: x-treme sports. Het kitesurfen met een action camera levert werkelijk prachtige plaatjes op. Unieke beelden waar sportfanaten en sportliefhebbers doorgaans geen genoeg van krijgen.

kitesurf camera

Overige sporten

Er zijn heel veel meer sporters die gebruik maken van een action camera. Eigenlijk maakt het niet uit wat voor sport je doet. Je kunt ten alle tijde prachtige beelden vastleggen. Zo zijn er zelfs bevestigingshesjes waar je de camera aan vast zet. Op die manier is het zelfs mogelijk om een voetbaltraining of hockeytraining vast te leggen.

Actioncamera kopen: waar moet je op letten?

Ben je van plan om een action camera aan te schaffen? Maar zie je door de bomen het bos niet meer. We nemen een paar praktische aandachtspunten met je door. Deze kunnen je helpen bij het maken van de juiste keus.

Beeldkwaliteit

Er zijn heel veel verschillende soorten camera’s en daardoor ook heel veel verschillende prijzen. Wat een groot verschil in prijs maakt is de beeldkwaliteit. Dus de kwaliteit van de opnames die je maakt. Hoe hoger de kwaliteit hoe mooier en scherper de opnames.

De meeste camera’s filmen in HD-ready of Full HD-kwaliteit. Zij het dat het tegenwoordig ook mogelijk is om 4K video’s vast te leggen. 4K komt steeds vaker voor en lijkt langzamerhand de nieuwe standaard te worden. Iets wat we enorm kunnen toejuichen aangezien een 4K video wel vier keer scherper is dan een Full HD-video.

Mocht je het budget hebben dan raden wij aan om een 4K action camera te kopen. Dit omdat je dan in lengte van jaren voorzien bent van uitstekende beeldkwaliteit.

Functionaliteit

Het is belangrijk om je af te vragen wat je allemaal wilt vastleggen en op wat voor manier je dat wilt doen. Ben je bijvoorbeeld van plan om regelmatig een timelaps te maken? Of bijvoorbeeld slow motion video’s vast te leggen? Dan is het heel belangrijk dat de camera die je op het oog hebt deze functie(s) wel heeft.

Waterdicht

Hier kunnen we heel kort en duidelijk over zijn. Koop ten alle tijde een camera die waterdicht is. De kans op een flinke regenbui of een lekkende waterfles is zeer reel. En wat je wilt voorkomen is dat dit ten koste gaat van jouw action camera.

Daarnaast is het zo dat het de mogelijkheden vergroot. Mocht je namelijk wel een prachtig meer zien liggen, een waterval spotten of ergens de zee in duiken. Dan kun je ook daar prachtige beelden van maken.

Let wel: er zijn verschillende gradaties waterdichtheid. Als je de camera voor bijvoorbeeld kitesurfen gebruikt dan is het belangrijk dat deze niet waterafstotend maar echt waterdicht is. De juiste gradatie kiezen zorgt ervoor dat je achteraf niet teleurgesteld raakt over het product.

action camera waterdicht

Hoe te delen?

Foto’s en video’s houden we sinds de opkomst van social media allang niet meer voor onszelf. Vrijwel alles gaat direct de wijde wereld in. Denk maar eens aan het doorsturen van video’s in WhatsApp groepen of aan video’s die direct op Instagram of Facebook komen te staan.

Daarom is het belangrijk dat de action camera makkelijk te connecten is. De camera zelf is namelijk vrij klein. Niet erg gebruiksvriendelijk. Het is veel makkelijker om de gemaakte beelden via telefoon te checken. Een action camera die gemakkelijk te connecten is met andere apparatuur maakt dit mogelijk. Je hoeft hierdoor niet eerst naar huis en net als vroeger de camera eerst aan de computer te leggen. Om vervolgens dan pas de pracht van je beelden te kunnen zien.

Hoe bevestig je de camera?

In dit artikel refereren we er al even aan. Actioncamera’s zijn op verschillende manieren te bevestigen. Zo kun je ze bevestigen aan een soort van hesjes, aan het stuur, op een helm maar ook aan een soort van selfie stok.

Het is goed om hierover na te denken. Dus ga bij jezelf na waar je de camera voor gebruikt en welke bevestigingsvorm daar het beste bij past.

actie camera

Accessoires

Een action camera is zonder meer een prachtig product. Zij het dat je met de juiste accessoires de mogelijkheden nog verder weet uit te breiden.

Denk bijvoorbeeld aan extra accu’s en geheugenkaarten waardoor je langer kunt filmen. Of aan verschillende statieven of bevestigingsvormen waardoor de beeld diversiteit toeneemt.

Actioncamera’s: de verschillende merken

GoPro is by far het meeste bekende merk. Dat is overigens niet voor niks. GoPro biedt prachtige producten die goed van kwaliteit zijn. Zij het dat er tegenwoordig steeds meer goede merken bijkomen. Denk bijvoorbeeld aan:

Populair bij Bol.com

  • HERO5 – Black
  • HERO4 Silver Adventure Edition 
  • HERO7 – Black 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport